hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számviteli bizonylat-e az áfás számla?

  • dr. Csobánczy Péter

Az adóhatóság, amikor az áfa-levonási jog gyakorlásának jogszerűségét vitatja, érvei alátámasztására nem ritkán a számvitelről szóló 2000. évi C. törvénynek (Sztv.) bizonyos rendelkezéseit is segítségül hívja. Vajon jogszerű-e ez az eljárása? Cikkünkben ezzel foglalkozunk.

Az ellenőrzés során, majd az azt követő adóigazgatási eljárásban az adóhatóság rendszerint az Sztv.-nek a számviteli bizonylatra vonatkozó rendelkezéseire hivatkozik, és követelményként állítja fel, hogy az ügyletet tanúsító számlának – mint számviteli bizonylatnak – alakilag és formailag hiteles, megbízható és helytálló adatokat kell tartalmaznia (Sztv. 166. § (2) bekezdés). Következésképpen, ha ez a követelmény nem teljesül, úgy az inkriminált számlára – mint számviteli bizonylatra – áfa-levonási jog sem alapozható. A kérdés mármost az, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) rendelkezései szerint kibocsátott számla valóban tekinthető-e számviteli bizonylatnak, így vonatkoznak-e rá az Sztv.-nek eme rendelkezései.

Válaszom – tűnjön az első pillantásra bármily meglepőnek is – nem, legalábbis abban az értelemben feltétlenül nem, hogy az Áfa tv.-ben megállapított kötelezettségek és jogok érvényesülését az Sztv. egyetlen rendelkezése sem írhatja felül az adózók számára hátrányos módon. E következtetés mellett formai és tartalmi érvek egyaránt felsorakoztathatók. Kezdem a formai érvekkel.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1