hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számviteli bizonylat-e az áfás számla?

  • dr. Csobánczy Péter

Az adóhatóság, amikor az áfa-levonási jog gyakorlásának jogszerűségét vitatja, érvei alátámasztására nem ritkán a számvitelről szóló 2000. évi C. törvénynek (Sztv.) bizonyos rendelkezéseit is segítségül hívja. Vajon jogszerű-e ez az eljárása? Cikkünkben ezzel foglalkozunk.

Az ellenőrzés során, majd az azt követő adóigazgatási eljárásban az adóhatóság rendszerint az Sztv.-nek a számviteli bizonylatra vonatkozó rendelkezéseire hivatkozik, és követelményként állítja fel, hogy az ügyletet tanúsító számlának – mint számviteli bizonylatnak – alakilag és formailag hiteles, megbízható és helytálló adatokat kell tartalmaznia (Sztv. 166. § (2) bekezdés). Következésképpen, ha ez a követelmény nem teljesül, úgy az inkriminált számlára – mint számviteli bizonylatra – áfa-levonási jog sem alapozható. A kérdés mármost az, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) rendelkezései szerint kibocsátott számla valóban tekinthető-e számviteli bizonylatnak, így vonatkoznak-e rá az Sztv.-nek eme rendelkezései.

Válaszom – tűnjön az első pillantásra bármily meglepőnek is – nem, legalábbis abban az értelemben feltétlenül nem, hogy az Áfa tv.-ben megállapított kötelezettségek és jogok érvényesülését az Sztv. egyetlen rendelkezése sem írhatja felül az adózók számára hátrányos módon. E következtetés mellett formai és tartalmi érvek egyaránt felsorakoztathatók. Kezdem a formai érvekkel.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs