hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-visszaigénylés: mi a teendő, ha alanyi adómentessé vált a cég?

  • adozona.hu

Hogyan kell számolni egy tehergépkocsi áfájának visszaigénylése kapcsán, ha időközben alanyi adómentessé vált a cég? A LeitnerLeitner vezetője, Siklós Márta válaszol.

2008.08.01-én vásároltunk tehergépkocsit, melynek az áfáját visszaigényeltük. Most 2012.07.12-én értékesítettük. Közben alanyi adómentessé váltunk. Kérdezem, hogy az áfát, mivel még nem telt le az 5 év, meg kell-e fizetni az 1/5 részre? Áfa nélküli számla került kiállításra, mivel most csak áfa nélküli számlát tudunk kibocsátani. Mi a helyes eljárás?

Feltételezzük, hogy a kérdéses tehergépjármű tárgyi eszközként került nyilvántartásba vételre.

Ennek alapján a kérdést két részre kell bontani.

a)   Egyrészt az alanyi adómentessé válással az Áfa tv. 193.§ (2), 135.§ (2) és 187.§-ok alapján a társaságnak a még az alanyi adómentes státuszt megelőzően beszerzett tehergépjármű után levont áfa tekintetében korrekciót kell végeznie, mivel a társaság státuszában olyan változás állt be az esetleírás alapján az ingókra vonatkozó 60 hónapos figyelési időszakon belül, mely hatással van az előzetesen felszámított és levont adó összegére.

Azaz a társaságnak az alanyi adómentessé válás évének utolsó adómegállapítási időszakában, mikor egyúttal a teljes év vonatkozásában a tehergépjármű a társaság rendeltetésszerű használatában állt, a beszerzéskor levont áfa 1/5 részére korrekciót kell végezni az adólevonásra jogosító és arra nem jogosító használat arányában. Az így kiszámított összeget fizetendő áfa növekedést kell bevallani. (Az előzetesen felszámított áfa 1/5 részének időarányos részét a teljes év vonatkozásában az alanyi adómentesként történő eljárásra jogosultság időtartamának figyelembe vételével kell meghatározni, mely időszakban végzett tevékenységet úgy kell tekinteni, mint ami adólevonásra nem jogosít.)

b)   Másrészt az tárgyi eszköz értékesítésekor figyelemmel kell lenni az alábbiakra. Az Áfa tv. 193.§ (2) alapján az alanyi adómentesség időszaka alatt sem járhat el alanyi adómentesként a társaság a jelen esetben, azaz akkor, ha az alanyi mentesség időszakát megelőzően keletkezett levonható áfa összegét illetően utólag következik be olyan változás, mely csökkenti ezt a már levonásba helyezett áfa-t. Mivel a jelen esetben épp ez történt, azaz a társaság az alanyi adómentes státusz választásával korrigálni köteles az alanyi adómentes időszakát megelőzően beszerzett tehergépjármű után levont áfa-t, ezért a társaság a tehergépjármű értékesítésekor nem járhat el alanyi adómentes státuszban. Azaz, a termék értékesítést az ügylet feltételeire figyelemmel kell minősíteni mint belföldi vagy közösségen belüli termékértékesítést, esetleg importot, és ennek megfelelően kell rendezni az áfa fizetési kötelezettséget. Feltételezzük, hogy a tehergépjármű értékesítése adóköteles ügylet, és az adófizetésre kötelezett személyének megállapítására az általános szabály alkalmazandó, tehát az adófizetésére az értékesítő társaság lesz köteles. Így az értékesítést terhelő áfa fizetési kötelezettség teljesítésével az Áfa tv. 136.§ (1) a) pontja alapján a tehergépjármű beszerzésekor levont áfa időarányos része véglegesen levonhatóvá válik. Az időarányos rész, melyre a levonási joggal bír a társaság, a 60 hónapos figyelési időszakból az értékesítés napjától kezdődően hátralévő rész.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3