Pénzforgalmi áfa előnyei és hátrányai

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A pénzforgalmi elszámolás az áfaelszámolás egyik speciális formája. A részletszabályokat az áfatörvény XIII/A fejezete tartalmazza. Ennek az elszámolási módnak a lényege, hogy az adóalany az áfa teljesítési időpontoktól eltérően teljesítse áfafizetési kötelezettségeit. Azonban ennek az elszámolási módnak számos részletét kell tisztázni, mielőtt az adóalany ezt választaná.

Először is: mit jelent a pénzforgalmi elszámolás? Ezen elszámolási mód lényegét az áfatörvény 196/B § (2) bekezdése fejti ki, miszerint az ilyen adózási módot választó adóalany az áfafizetési kötelezettséget az ellenérték jóváírásakor vagy kiegyenlítésekor teljesíti.

Ez azt jelenti, hogy a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után az adóalany által fizetendő adót az ellenérték jóváírásakor kell megfizetni, míg az adóalany által beszerzett termék vagy szolgáltatás után az áfalevonást csak a számla kiegyenlítését követően lehet gyakorolni.

A választás lehetősége nem minden adóalany számára adott, hanem meghatározott feltételeknek kell teljesülniük. Ezen feltételeket az áfatörvény 196/B és 196/C §-a tartalmazza, melyek az alábbiak:

• az adóalany a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény (kkv-törvény) rendelkezései szerint a tárgy naptári év első napján kisvállalkozás, vagy annak minősülne, ha a kkv-törvény hatálya alá tartozna, és

• gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön, továbbá

• nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt, valamint

• ha az adóalany összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték adó nélkül számított és éves szinten göngyölített összege sem a tárgyévet megelőző naptári évben sem a tárgyévben nem haladja meg a 125 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.

Az Adózóna áfával kapcsolatos egyéb írásait itt találja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kinek érdemes ezt az adózási módot alkalmazni, valamint, hogy melyek az előnyei és a hátrányai!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs