hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nehezen emészthető falat: a vendéglátás áfája

  • adozona.hu
2

Továbbra is sokan bizonytalanok, hogy milyen áfakulcsot kell felszámolniuk az éttermekben, büfékben, cukrászdában. Egy kérdéscsokorra ezúttal Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Olvasónk a következőkben részletezte kérdéseit: A vállalkozás a működési engedély alapján meleg- és hidegétel, ital forgalmazására jogosult ételbárt, pizzériát üzemeltet. Ennek keretében pizzát, hamburgert, melegszendvicset, salátát, gépi és palackozott üdítő italt értékesít helyben, illetve elvitelre történő fogyasztásra. Felszolgáló nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. Az egység rendelkezik ülő fogyasztásra alkalmas asztalokkal és székkel, egészségügyi helyiséggel, van takarítás. Szeretném megkérdezni:

1. A felsorolt termékek, valamint a helyben készített italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával készített szénsavas üdítő, limonádé, kávé helyben történő fogyasztására alkalmazható-e a 18 százalékos kedvezményes áfakulcs?

2. A fenti egységben a felsorolt termékek – pizza, hamburger stb. – elvitelre történő értékesítése mint termékértékesítés milyen áfakulcs alapján történhet?

3. Helyben fogyasztásnál SZÉP-kártyával fizet a vendég. Hogyan lehet elkülöníteni a 18 százalékos és 27 százalékos értékesítéseket? Szükséges kártyás bevételnél is külün-külön 18, illetve 27 százalékos pénztárgépi kód paraméterezés?

4. Másik egységben, ahol cukrászda üzemel 2017. január 1-jétől, alkalmazható-e a kedvezményes 18 százalékos áfakulcs a helyben fogyasztott sütemények és tortaszeletek, valamint a helyben készített nem alkoholos italok felszolgálása esetében, illetve elvitel esetén alkalmazható-e a 18 százalékos áfakulcs? A cukrászda nem rendelkezik meleg konyhával.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A sorrendet kissé felborítva, elsőként a 4. kérdésére válaszolnék. Az ebben említett cukrászda kapcsán is lényeges, hogy egyes étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások esetében a 18 százalékos, kedvezményes adómérték alkalmazásához együttesen több feltételnek kell megfelelnie a szolgáltatásnak.

Elsődleges a szolgáltatás jelleg érvényesülése, azon túl meg kell felelni a statisztikai besorolásra alapozva meghatározott tevékenységi körnek, valamint az adott szolgáltatáscsoportba illeszkedő tevékenységnél is csak bizonyos termékkör kiszolgálása esetén lehet a kedvezményes adómértéket alkalmazni.

Az, hogy a vendéglátóhely rendelkezik-e melegkonyhával, az üzlet KSH- besorolása – és így az ennek alapján meghatározott áfa mértéke – miatt van jelentősége.  A TEÁOR 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás köréből a jogalkotó kiemeli – azaz nem ide tartozik – az ital étel nélküli felszolgálását (55.40.10). 

Ez azt jelenti, hogy ha a vendég olyan vendéglátó-ipari egységben (bárban, kocsmában, italboltban, teázóban, kávézóban stb.) fogyaszt, ami nem rendelkezik melegkonyhával, akkor a szolgáltatás az SZJ 55.40.10 tételébe tartozik, így arra a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

A „nem melegkonyhás” kitétel azt jelzi, hogy nincs helyben ételkészítés, azonban nem a helyszínen készített egyszerű étel (kelt és zsíros tésztából készített finom pékáru, pogácsa, szendvics stb.) értékesíthető. Ezek a vendéglátóhelyek tehát elsősorban az italforgalomra – akár alkoholtartalmú az, akár nem – építenek, és esetükben másodlagos az ételek értékesítése, ha az egyáltalán történik.
Ezzel szemben, ha melegkonyhával rendelkező étteremben fogyasztanak – akár étkezés nélkül – helyben készített nem alkoholtartalmú italt (például csak kávét vagy helyben, frissen csavart narancslét), az tartozhat a kedvezményes adómérték alá.

Az SZJ 55.30.11 szolgáltatást nyújtó tipikus vendéglátó egység – többek között – a vendéglő, a kávéház (ha melegkonyhás), söröző (ha melegkonyhás), pizzéria, a cukrászda stb. A cukrászda esetében a vendéglátás keretében értékesített (helyben fogyasztott) cukrászati termékekre és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a kedvezményes, 18 százalékos áfa-kulcs alkalmazható, bizonyos feltételek együttes teljesülése esetén:

♦ az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia: az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások (asztal, szalvéta, evőeszköz és a rendszeres takarítás) vannak túlsúlyban.

Ennek alapján az elvitelre történő értékesítés, a házhozszállítás, valamint az olyan körülmények között történő értékesítés, amikor a helyben történő fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított, nem tekinthető étkezési szolgáltatásnyújtásnak.

Ezzel szemben, ha a helyben fogyasztáshoz megfelelőek a körülmények, tehát van például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, szemetes, az asztalt leszedik, a helyet takarítják – akár az étel-ital értékesítője, akár például a pláza fenntartója –, akkor is megvalósul a szolgáltatásnyújtás (a felszolgálás nem feltétel).

♦ a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia: ez a helyben fogyasztás lehetőségét és ehhez eszközöket biztosító vendéglátást jelenti, ami cukrászdák esetében teljesül.

Az olyan cukrászda/vendéglátóhely, amely nem rendelkezik „étkezőhellyel”, ezért nem biztosítja az általa elkészített étel elfogyasztását a helyszínen, hanem kizárólag kiszállításra termel (házhoz szállítja az ételt), az viszont a SZJ 55.52.1 „Közétkeztetés” körbe tartozó tevékenységet végez, és nem alkalmazhatja a kedvezményes adómértéket.

♦ a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia: ilyen például a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé.
A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy azt a felszolgáló kitölti és a kitöltött üdítőt például citromkarikával ízesíti, díszíti.
Ha a fenti három feltétel közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfa-kulcs.

Fentiekből következően, vendéglátó cukrászdák esetében a sütemények – akár elvitelre, akár helyben fogyasztva (ülőfogyasztás) értékesítik – áfája 18 százalék. Ugyanis az áfatörvény 3/A. melléklete I./4. pontja alapján a VTSZ 1905 90-be tartozó termékeknek (így a süteményeknek), mint terméknek az értékesítése áfája 2017. január 1-jét megelőzően is 18 százalék volt, míg idén már a szolgáltatás keretében történő értékesítésére is ez vonatkozik, azaz az áfa 18 százalék – a termék elfogyasztásának körülményeitől függetlenül.

Idén januártól a cukrászdák számára az a változás, hogy a kedvezményes adókulcs érvényes lesz más saját készítésű, vendéglátás keretében előállított cukrászati termékekre is (például pohárkrémek, gesztenyepüré, fagylalt stb.), illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra (facsart gyümölcslé, kávé, tea, limonádé stb.), feltéve, hogy azokat nem elvitelre kéri a vendég.

Így a kérdésben említett cukrászda, a kávét 18 százalék áfával számolhatja, ha a vendég azt helyben fogyasztja, azaz a kávé eladása nem minősül csak egyszerű termékértékesítésnek (elvitel).

Nem feltétlenül kell pincérnek felszolgálnia a pizzériában helyben fogyasztott ételt ahhoz, hogy a szolgáltatás megvalósuljon: amennyiben van asztal, szalvéta, evőeszköz és a rendszeres takarítást is biztosítják – mint az Ön által említett 1. számú esetben –, akkor már szolgáltatásról van szó, így lehet 18 százalék áfával számolni.

Amennyiben a vendég a pultnál elvitelre kéri az ételt/italt, akkor az a magasabb kulccsal – 27 százalékkal - adózik, még akkor is, ha a vendég pár percen belül meggondolja magát, és végül mégis ott helyben fogyasztja el a megvásárolt ételt/italt.

A vonatkozó szabályok szerint a helyben készült nem alkoholos italok közé tartozik– az Ön által is említett –italkészítő automatából, sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is (ilyen például a gépi kóla), azaz ezek után csak 18 százalék az áfa.

Mivel a kérdésben említett ételbárnak, pizzériának bizonyára van úgynevezett melegkonyhája, az itt főzött, és a vendég által helyben fogyasztott kávé áfája is 18 százalék.

Amennyiben az ételbár, a pizzéria a pizzát, hamburgert elvitelre értékesíti, akkor az – az áfatörvény értelmezésében – „sima” termékértékesítés, következésképpen áfája 27 százalék. Itt is igaz azonban „az első vevői döntés” fentebb már említett meghatározó szerepe, azaz, ha a vendég helybeni fogyasztásra kérte az ételt, majd néhány falat után úgy dönt, útközben folytatja tovább a hamburgerevést, az áfa akkor is marad 18 százalék.

Az adóhatóság fentiekkel kapcsolatban átfogó tájékoztatót tett közzé (Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztály NGM/35453/2016.
– NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3156729595/2016. – KSH Módszertani
főosztály KSH-10373-2/2016.), amely elérhető a NAV honlapján.)

A SZÉP-kártya – ami működését tekintve egy speciális bankkártya - „Vendéglátás” alszámlája terhére fizethető:

♦ éttermi és mozgó vendéglátás – ideértve tehát a pizza-szállítást vagy a fagylaltos kocsit is
♦ egyéb vendéglátás
♦ szálláshely szolgáltatás.

Nincs akadálya annak, hogy a vendég akár a helyben fogyasztott, akár az elvitelre kért pizzát, hamburgert a SZÉP-kártyája terhére fizesse.

Annak, hogy a kártyával fizetett szolgáltatásra, termékre milyen mértékű áfa vonatkozik, önmagában, a kártyával történő fizetés lehetősége szempontjából nincs jelentősége. Ugyanakkor a bevétel adókulcsonkénti elkülönítését – a fizetés módjától függetlenül, azaz ebben az esetben is – biztosítani kell, az áfatörvény vonatkozó elvárásai miatt.

A SZÉP-kártyával történő fizetés esetében a kártyát leolvassa a POS-terminál, majd a kártyatulajdonos aláírja a bizonylatot.

Azaz a SZÉP-kártya technikailag a klasszikus bankkártyánál megszokott módon működik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vendéglő az online pénztárgépbe beüti a fogyasztás/vásárlás összegét, és rendelkezésére áll a terminál szalag „kereskedő példánya”, amelyet a pénztárgép kassza fiókjában kell elhelyeznie.

A pénztárgép és a terminál folyamatosan pontos időpont megjelölésével rögzíti a bevitt adatokat. Mindkét eszköz rész-, vagy napi forgalmi adatai kinyomtathatók. Ez alapján a két eszköz adatai összevethetők időpont és összeg alapján. Ennek alapján a pénztárgép paraméterezése szerinti, megfelelő kód alkalmazásával a kassza adókulcsonként rögzíti a bevételt, amely az előzőek szerint beazonosítható a SZÉP-kártyához tartozó terminál-szalag adataival. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
MaZsola3509

Az elvitt tojásrántotta meg 5% alá tartozik 2017.01.01-től...

A.Dani

A pizza VTSZ besorolása 1905-90-90, ezért 2009 óta az elvitelre adott pizza 18%-os ÁFA kulcs alá tartozik ÁFA tv. 3/A melléklet I. rész alapján.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemi baleset

Széles Imre

tb-szakértő

Gyógytorna

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink