11 találat a(z) pizzéria cimkére
EPR házhozszállításnál Kérdés
Étterem, pizzéria dolgozóinak bérelszámolása Kérdés
Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih Cikk
Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták – írja honlapján a Nébih.
Pizzéria – munkabér Kérdés
Pizzéria üzemeltetése, pizzaértékesítés és -kiszállítás Kérdés
Pizzéria nyereményjátéka Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy pizzéria nyereményjátékot indít, olyan formában, hogy a követői oldal megosztói között pizzát sorsol ki. Ez esetben ez jár-e adófizetéssel? A nyereményjátékok közé tartozik-e, szja-szempontból kell-e a kifizetőnek adót fizetnie? Lehetséges, hogy a pizza értéke – ami maximum 1500 forint – még nem tartozik ide? Van-e összeghatár? Ha a pizzák mellé ajándékba adnak bármilyen más terméket, az jár-e plusz adó- vagy járulékfizetési kötelezettséggel? Vagy az ajándék értéke, ami kb. 500 és 1000 forint között lehet, csekély összegű? Várom válaszukat.
Vendéglátás és az áfa Kérdés
Pizzériát szeretnénk nyitni. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység TEAOR kódja: 5610: étterem-mozgó vendéglátás. A tevékenységi kódot jót választottunk? Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.
Vendéglátás áfája Kérdés
Egy kft. pizzériát nyit. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység 5610: étterem-mozgó vendéglátás. Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.
Pizzéria áfakulcsai Kérdés
Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, amennyiben lehetséges. Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységben, mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén 5 százalékos áfakulcs szerint rögzítik az ételek, illetve a helyben készítet, nem alkoholtartalmú italok forgalmát. Helyben történő egyéb eladás (mint szolgáltatás) a 27 százalékos áfakulcs alatt szerepel (szeszes ital, palackos, dobozos üdítőital stb.). Sajnos az elvitelnél teljes a bizonytalanság. Ami bizonyos az elvitelnél (mint "kiskereskedelmi eladásnál"), hogy a 27 százalékos áfakód alatt kell rögzíteni a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. Viszont elvitelnél nem tudjuk, hogy a 18 százalékos vagy a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik-e a pizza, a hamburger, a hot-dog, a meleg szendvics? Olyan értelmezések is olvashatók, hogy bizonyos esetekben a 20 százalékos hústartalom alatt 18, felette 27 százalékos az áfafizetési kötelezettség. Ez pizzák esetében lenne alkalmazható, de például meleg szendvicseknél 12-14 százalék a hústartalom határa. A legtöbb terméknél nem éri el a 20 százalékot (sőt, még 12-14 százalékot sem) a hústartalom. Van olyan pizza, amelyen nincs is hús. Melegszendvicseknél, hamburgernél, hot-dognál sem egyszerű a különböző áfakulcsok alá sorolás. Természetesen ennek eldöntése más fórumra tartozna, de egy kis pizzéria például hol kaphat segítséget? KSH-nak írja le az összes termékét, azok összetételeit? Ez sem lenne életszerű, nem várható el egy kis vállalkozástól ilyen szövevényes adminisztráció.
Nehezen emészthető falat: a vendéglátás áfája Cikk
Továbbra is sokan bizonytalanok, hogy milyen áfakulcsot kell felszámolniuk az éttermekben, büfékben, cukrászdában. Egy kérdéscsokorra ezúttal Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.
Vád alatt az adó- és járulékcsaló Cikk
Egy kecskeméti férfi éveken át strómanok nevén lévő cégekkel működtetett csárdákat és pizzériát. Az adó- és járulékfizetést elkerülő férfi és tizenkét társa ellen a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei Főügyészségnél.