hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uniós áfaszabályok: változnak a teljesítési helyre vonatkozó rendelkezések

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az Európai Unió Tanácsa április 5-én tette közzé a 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról. A jogszabály a tagállamokra nézve tartalmaz kötelezettségeket, az irányelv rendelkezéseit a tagállamok 2025. január elsejétől kötelesek a saját jogszabályukba átültetni. Kétrészes cikksorozatunkban ismertetjük az irányelv részleteit: az első cikkben a teljesítési helyre vonatkozó szabályokat, a másodikban pedig az adókulcsokat érintő módosításokat mutatjuk be.

Az irányelv jelenleg is hatályos 53. cikke szerint "az adóalany részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre, mint például vásárokra és kiállításokra történő belépésre vonatkozó szolgáltatások, valamint a belépéshez kapcsolódó járulékos szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a fenti események megrendezésére ténylegesen sor kerül". Az 54. cikk a nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatások vonatkozásában pedig a következőképpen rendelkezik: "A nem adóalanyok részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló tevékenységekkel – mint például vásárok vagy kiállítások – kapcsolatos szolgáltatások – beleértve az ilyen tevékenységek szervezőinek szolgáltatásnyújtását is –, valamint az ehhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtásának teljesítési helye az a hely, ahol ezeket a tevékenységeket ténylegesen végzik".

A közelmúltban ezen cikket a C‑568/17. számú ügyben (L.W. Geelen) értelmezte az Európai Bíróság a virtuális térben nyújtott (erotikus jellegű) szórakoztatási tevékenységek vizsgálata során. A bíróság ítélete szerint az alapügyben szereplőhöz hasonló olyan komplex szolgáltatásnyújtás, amelynek lényege az interneten élőben filmezett és közvetített, erotikus jellegű interaktív előadások kínálata, az ezen irányelvek értelmében vett "szórakoztatási tevékenységnek" minősül, amelyet úgy kell tekinteni, hogy annak az ezen irányelvek értelmében vett "tényleges teljesítése" azon a helyen történik, ahol a szolgáltatás nyújtója a gazdasági tevékenységének székhelye vagy állandó telephelye, illetve ezek hiányában az állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, hogy ezen bírósági ítéletre alapozva hogyan változnak az irányelv-módosítás nyomán a vonatkozó szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs