hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hová tűnt az áfacsökkentés hatása? Drasztikusan drágult a sertéshús

  • adozona.hu
1

Átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva nem változtak átlagosan az árak –közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Miközben az idei legalacsonyabb átlagos inflációt regisztrálta a hivatal, az élelmiszerek 7 százalékkal drágultak egy év alatt. Ezen belül a sertéshúsért 15,7, a cukorért 10,7, a kenyérért 4,8, a friss gyümölcsökért 10,2 százalékkal kellett többet fizetni. A belföldi üdülés 8,2 százalékkal drágább, miközben a külföldi 4,8 százalékkal olcsóbb, mint tavaly júniusban.

A baromfihúsnál érzékelhető az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása, mivel átlagosan 15,8 százalékkal csökkent az ára a tavaly júniusihoz képest – mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.    

A sertéshús ellenben 15,7 százalékkal drágult egy év alatt, a cukorért pedig 10,7 százalékkal kellett többet fizetni. Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek közül még a sajt ára emelkedett szembetűnően, 9,2 százalékkal, a párizsi, a kolbász 7,9, a kenyér 4,8 százalékkal drágult. A friss gyümölcsök 10,2 százalékkal kerültek többe, a zöldségek 2,5 százalékkal drágultak, a burgonya viszont 12,7 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly júniusban.

A szolgáltatások tarifái az átlagosnál mérsékeltebben, 1,4 százalékkal emelkedtek. A KSH adatai szerint a szemétszállítás például 5,3 százalékkal olcsóbb lett tavaly júniushoz képest, a telefon- és internetszolgáltatások ára 3,4 százalékkal csökkent, a postai díjak viszont 5,9 százalékkal emelkedtek. A belföldi üdülés 8,2 százalékkal drágább, a külföldi viszont 4,8 százalékkal olcsóbb lett tavaly június óta.

Az üzemanyag 0,3 százalékkal lett olcsóbb a tavaly júniusinál. A háztartási energia átlagosan 0,7 százalékkal drágult a tűzifa 6,0, szén árának 2,7 százalékos emelkedése miatt, míg a vezetékes energia ára nem változott egy év alatt.

A ruházkodási cikkek mindössze 0,2 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek júniusban az egy évvel korábbinál leginkább a használt személygépkocsik árának 5,8 százalékos csökkenése miatt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Valójában kiderült, hogy a magyar piaci szereplő kevéssé versenyképesek, az általuk elvárt haszon - adózás esetén - pedig jóval több. Eddig az adózásból is "kikanyarítottak" egy jókora részt profitként, de ennek most már vége...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close