hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor az eladó dolga a visszáru számlázása, mikor a vevőé?

  • adozona.hu
1

Visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó dolga ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét! Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdés megválaszolásához azt kell eldönteni, hogy önálló, az eredeti értékesítéstől független ügyletről van-e szó vagy sem.

Ha a felek közötti szerződés tartalma alapján nem megfelelő minőségű, hibás terméket küldtek vissza a vételár esetleges visszatérítése mellett, akkor a számviteli törvény (Sztv.) 73. § (2) e) pontja értelmében az eladónál az értékesítés nettó árbevételét csökkentő tétel lesz. Vagyis ez esetben az eladó az, akinek módosító (áfatörvény 170. § (1) és 153/B § (1) a) illetve 153/C § (1) a)) számlát kell kiállítania. A módosító számlát akkor is ki kell állítani, ha csak mennyiségi változást tartalmaz.

Ha az ügylet teljes egészében meghiúsult, úgy az eladónak érvénytelenítő számlát kell kiállítania, de a kérdésben szereplő esetben vélhetően nem erről van szó.

Ha nem hibás teljesítés miatt került sor az áru visszaküldésére, akkor a visszárura vonatkozó fenti szabályok nem alkalmazhatók.

Új ügyletről beszélünk akkor, ha a felek közötti szerződésből az derül ki, hogy bizonyos feltételek esetén a vevő kérésére az eladó köteles lesz átvenni a már eladott -hibátlan- árut vagy annak egy részét. Ez csak akkor állhat elő, ha az eredeti ügyletet már teljesítették. Vagyis kétszer történik tulajdonátszállás: az eredeti értékesítéskor és a "vissza értékesítéskor". A Ptk. szerinti teljesítés megtörténtével az eredeti szerződés megszűnt, még akkor is, ha egy szerződésbe foglalták az eredeti eladást és a visszavásárlási lehetőséget. Ebből következően ilyen esetben az eredeti vevő válik szállítóvá és ő állítja ki a számlát (áfatörvény 9. § (1).

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
hómaró

És ha a vevő nem ÁFA-alany, pl. webshop ügyfele?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerekvállalás kata esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Őstermelő által kapott támogatás

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X