hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor az eladó dolga a visszáru számlázása, mikor a vevőé?

  • adozona.hu
1

Visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó dolga ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét! Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdés megválaszolásához azt kell eldönteni, hogy önálló, az eredeti értékesítéstől független ügyletről van-e szó vagy sem.

Ha a felek közötti szerződés tartalma alapján nem megfelelő minőségű, hibás terméket küldtek vissza a vételár esetleges visszatérítése mellett, akkor a számviteli törvény (Sztv.) 73. § (2) e) pontja értelmében az eladónál az értékesítés nettó árbevételét csökkentő tétel lesz. Vagyis ez esetben az eladó az, akinek módosító (áfatörvény 170. § (1) és 153/B § (1) a) illetve 153/C § (1) a)) számlát kell kiállítania. A módosító számlát akkor is ki kell állítani, ha csak mennyiségi változást tartalmaz.

Ha az ügylet teljes egészében meghiúsult, úgy az eladónak érvénytelenítő számlát kell kiállítania, de a kérdésben szereplő esetben vélhetően nem erről van szó.

Ha nem hibás teljesítés miatt került sor az áru visszaküldésére, akkor a visszárura vonatkozó fenti szabályok nem alkalmazhatók.

Új ügyletről beszélünk akkor, ha a felek közötti szerződésből az derül ki, hogy bizonyos feltételek esetén a vevő kérésére az eladó köteles lesz átvenni a már eladott -hibátlan- árut vagy annak egy részét. Ez csak akkor állhat elő, ha az eredeti ügyletet már teljesítették. Vagyis kétszer történik tulajdonátszállás: az eredeti értékesítéskor és a "vissza értékesítéskor". A Ptk. szerinti teljesítés megtörténtével az eredeti szerződés megszűnt, még akkor is, ha egy szerződésbe foglalták az eredeti eladást és a visszavásárlási lehetőséget. Ebből következően ilyen esetben az eredeti vevő válik szállítóvá és ő állítja ki a számlát (áfatörvény 9. § (1).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
hómaró

És ha a vevő nem ÁFA-alany, pl. webshop ügyfele?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfa áthárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink