hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor az eladó dolga a visszáru számlázása, mikor a vevőé?

  • adozona.hu
1

Visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó dolga ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét! Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdés megválaszolásához azt kell eldönteni, hogy önálló, az eredeti értékesítéstől független ügyletről van-e szó vagy sem.

Ha a felek közötti szerződés tartalma alapján nem megfelelő minőségű, hibás terméket küldtek vissza a vételár esetleges visszatérítése mellett, akkor a számviteli törvény (Sztv.) 73. § (2) e) pontja értelmében az eladónál az értékesítés nettó árbevételét csökkentő tétel lesz. Vagyis ez esetben az eladó az, akinek módosító (áfatörvény 170. § (1) és 153/B § (1) a) illetve 153/C § (1) a)) számlát kell kiállítania. A módosító számlát akkor is ki kell állítani, ha csak mennyiségi változást tartalmaz.

Ha az ügylet teljes egészében meghiúsult, úgy az eladónak érvénytelenítő számlát kell kiállítania, de a kérdésben szereplő esetben vélhetően nem erről van szó.

Ha nem hibás teljesítés miatt került sor az áru visszaküldésére, akkor a visszárura vonatkozó fenti szabályok nem alkalmazhatók.

Új ügyletről beszélünk akkor, ha a felek közötti szerződésből az derül ki, hogy bizonyos feltételek esetén a vevő kérésére az eladó köteles lesz átvenni a már eladott -hibátlan- árut vagy annak egy részét. Ez csak akkor állhat elő, ha az eredeti ügyletet már teljesítették. Vagyis kétszer történik tulajdonátszállás: az eredeti értékesítéskor és a "vissza értékesítéskor". A Ptk. szerinti teljesítés megtörténtével az eredeti szerződés megszűnt, még akkor is, ha egy szerződésbe foglalták az eredeti eladást és a visszavásárlási lehetőséget. Ebből következően ilyen esetben az eredeti vevő válik szállítóvá és ő állítja ki a számlát (áfatörvény 9. § (1).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
hómaró

És ha a vevő nem ÁFA-alany, pl. webshop ügyfele?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close