hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön fizetett autópályadíjat? Ez a helyzet az áfával

  • adozona.hu

„Cseh, német autópályadíjról, szolgáltatási díjról érkezett számla, melyen a fizetendő összeg bruttó értékként szerepel, nettó érték, áfa, áfakulcs nincs feltüntetve a számlán. A magyar áfabevallásban ezt fel kell tüntetni? Van utána áfafizetési kötelezettségem, ha igen, ez levonásba is helyezhető?” Olvasói kérdésekre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdés megválaszolásához az ottani, külföldi jogszabályok ismerete is szükséges lenne, azonban EU államokról lévén szó, az áfával kapcsolatban a szabályozás nem sokban különbözhet a magyar áfaszabályoktól – szögezte le elöljáróban szakértőnk.

A magyar adózási gyakorlat szerint az autópálya matrica az autópálya használatának ellenértéke. Az autópálya ingatlannak minősül, így az autópálya használatának engedése (autópálya használati díj) az általános forgalmi adó rendszerében az ingatlan fekvése szerint adózik. Ha tehát az autópálya matrica kizárólag külföldi autópálya használatára jogosít, úgy annak értékesítése abban a tagállamban adózik, amelyikben az az autópálya található, amely használatára az autópálya matrica jogosít.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Teljesítési hely tekintetében így mindenképp Csehország, illetve Németország jön képbe, Magyarország semmiképp. A számlán külföldi áfának kellene szerepelnie, az adott ország által felszámított összegben. Magyarországon áfát felszámítani semmiképp sem szabad, mivel a teljesítési hely szabályai külföldre mutatnak. Emiatt a fordított adózás nem alkalmazható, és nem is szükséges alkalmazni. Önnek áfafizetési kötelezettsége a magyar költségvetés felé nincsen.

Szakértőnk végezetül azt javasolta a kérdezőnek, hogy amennyiben lehetséges, vegyék fel a kapcsolatot a partnerrel, a fentiek tisztázása miatt, esetlegesen problémás lehet, hogy a szolgáltatás sehol sem adózik (hangsúlyozandó, hogy a magyar szabályok alapján nem belföldön kell).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close