hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kaució gép bérbeadásakor: mikor kell róla számlát kiállítani?

  • adozona.hu

Cég gép bérbeadásakor kauciót kér. Elegendő-e, ha a kauciót a könyveiben nyilvántartja mint a vevővel szembeni kötelezettséget, vagy számlát is ki kell állítani róla? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Az óvadék – vagy köznapi elnevezéssel kaució – kikötése a szerződéses kötelezettségek teljesítésének biztosítására szolgáló elterjedt módszer. Az új Ptk. – a régi szabályozástól eltérően – az óvadékot a zálogjogba integrálta. Az óvadék legfőbb sajátossága a közvetlen kielégítési jog, amely tárgyának sajátos természetéből következik. Óvadékul kizárólag pénz, fizetésiszámla-követelés, értékpapír és más jogszabályban meghatározott vagyontárgy szolgálhat. Pénzen és értékpapíron kézizálogjogként alapítható óvadék.

Leegyszerűsítve a jogi normát, nemfizetés esetén az egyik leghatékonyabb eszköz a szinte valamennyi bérleti szerződésben szereplő kaució intézménye. Ebben az esetben a bérbeadó egy ideig továbbra is a pénzénél marad, mivel a követelését a kaucióból közvetlenül kielégítheti.

Fontos, hogy a szerződésben érdemes minél tágabban meghatározni, hogy a kaució milyen követelések biztosítékául szolgál, továbbá kikötni, hogy a szerződés megszűnése esetén – mely lehet akár felmondás, akár határozott idő lejárata – mi lesz a kaució sorsa.

Az áfa szempontjából a kaució egyebek mellett az előlegszabályok kapcsán jöhet szóba. Az áfatörvény 59. paragrafusának (1) bekezdése szerint a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt (előleg) juttatnak, a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani.

A jogszabályból látható, hogy a kaució áfakezelésének kulcskérdése, hogy az ellenértékbe, így a bérleti díjba beszámítható lesz-e. Ez maximálisan a szerződéses felek akaratára van bízva, ezért is elengedhetetlen, hogy a kaucióként átvett pénzösszeg rendeltetését a szerződésben, illetőleg a társaság általános szerződési feltételei között rögzítsék.

A kaució lényegét tekintve (amely a követelés biztosítása) általános esetben nem adózási pont, így arról számlát sem szükséges kiállítani, hiszen annak átvételekor nem ismert, hogy a  partner elkövet-e szerződésszegést, netalántán elmulasztja-e a fizetési kötelezettségét. Abban az esetben, ha utólagosan ellenértékké minősül át a kapott összeg, már nem az előleg, hanem a biztosított követelés ügyletére irányadó teljesítési szabályokkal szükséges a számlát kiállítani.

Ha a felek úgy rendelkeznek a bérbeadáskor, hogy az átvett kaució automatikusan beleszámít mondjuk az utolsó bérleti díjba, vagyis az ellenérték részét képezi, akkor az az áfában fizetési, így számlaadási kötelezettséget keletkeztet.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close