hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Influenszerek adózása ingyen kapott termék, szolgáltatás után

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Hogyan adózik a mások fogyasztását, vásárlását befolyásolni képes magánszemély – az influenszer – ha közösségi oldalakon, videó-megosztó portálokon elmondja véleményét az ingyenes kapott termékről, szolgáltatásról. Ismertetjük.

Cikkünk első részében azt az esetet vettük górcső alá, amikor egy magánszemély díjfizetés ellenében vállalja, hogy saját közösségi média felületén ismerteti, népszerűsíti egy vállalkozás által forgalmazott termékeket, nyújtott szolgáltatást.

Némileg más esetkör, amikor egy vállalkozás bizonyos rendszerességgel – például havonta – termékeket küld kipróbálásra vele munkaviszonyban nem álló magánszemélyeknek, például a közösségi oldalakon aktívan jelen lévő influenszereknek. Utóbbi személyek a kapott termékeket kipróbálják, és közösségi oldalakon, vagy videó-megosztó portálon fejtik ki véleményüket a szóban forgó termékről, szolgáltatásról. A magánszemély, az influenszer ebben az esetben pénzbeli juttatásban nem részesül, ugyanakkor az érintett termékeket tartalmazó csomagokat ingyenesen, tehát ellenérték felszámítása nélkül küldik meg a részére.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Utóbbi esetkörnél is a cikkünk I. részében ismertetett szabályoknak megfelelően kell megállapítani a személyi jövedelemadó-kötelezettséget (tehát vagy önálló tevékenységből származó jövedelemről van szó, vagy adott esetben a magánszemély egyéni vállalkozóként is szerezheti az említett jövedelmet). Ami eltérés, hogy abban az esetben, hogyha a szolgáltatása ellenértékeként a magánszemély ingyenes termékátadásban vagy szolgáltatásnyújtásban részesül, a termék, szolgáltatás szokásos piaci értéke után kell az adót megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen adókat kell fizetni az ingyenesen kapott termék, illetve szolgáltatás után!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU árubeszerzés, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Páholybérlet áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close