hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell a telefonköltséget továbbszámlázni

  • adozona.hu

Nagy mennyiségű hívószámmal rendelkező vállalkozás sokkal kedvezőbb tarifákkal tud szerződést kötni mobilszolgáltatókkal, mint egy magánszemély önmagában listaáron. Gyakran előfordul, hogy a cég ezt meg is teszi, és a munkavállaló a céges flottában kedvezőbb feltétekkel használhatja telefonját. Ilyen esetben a munkáltató a szolgáltatást továbbszámlázza a munkavállaló felé. Hogyan kell helyesen kiállítani a számlát, amikor az különböző áfakulcsú tételeket tartalmaz? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy cég kedvezményes tarifákkal kötött szerződést egy mobilszolgáltatóval. A szolgáltatást a cég munkavállalói és azok hozzátartozói veszik igénybe, a havi telefonszámlán pedig hívószámonkénti bontásban vannak feltüntetve az egyes költségek. A cég a telefonszámlák teljes összegét a munkavállalója felé havonta továbbszámlázza közvetített szolgáltatásként, amelyek különböző áfakulcsú tételeket, illetve áfa hatályon kívüli tételt is tartalmaz. A cég főtevékenysége 27 százalék áfás. Milyen áfakulccsal helyes kiszámlázni az egyes költségeket?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A mobilszolgáltatók számláikon valóban különböző szolgáltatásokat számláznak, különböző áfamértékkel és besorolással.

Esetükben nem igaz az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 70. §-a, mely szerint el kell döntenünk, hogy az ügyleten belül van egy főszolgáltatás, mely a számlázás egészét meghatározná.

70. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak:

a) az adók, vámok, illetékek, járulékok, hozzájárulások, lefölözések és más, kötelező jellegű befizetések, kivéve magát az e törvényben szabályozott adót;

b) a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így különösen: a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjak és költségek.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazandó abban az esetben is, ha a járulékos díj és költség áthárítása külön megállapodáson alapul.

A fent idézett jogszabályhely abban az esetben alkalmazandó, amennyiben az ügyletben nem egymástól teljesen elkülönülő szolgáltatások, hanem a különböző jellegű szolgáltatások egy komplex szolgáltatássá állnak össze. Ekkor valóban egyetlen áfamérték alkalmazandó. A telefonszámlákban nem szorosan egymáshoz kapcsolódó szolgáltatások valósulnak meg: például az internetelőfizetésnek nem feltétele, hogy telefonszolgáltatásra is előfizessünk.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Miután tisztáztuk, hogy a telefonszámla-tételek különböző szolgáltatásokat takarnak (különböző TESZOR’15 számokkal) egy számlában, további kérdés még a továbbszámlázás kapcsán, hogy az Önök cége jogosult-e ugyanazon áfamértékkel továbbszámlázni, van-e a kedvezményes áfakulcsoknak személyi feltétele.

82. § (1) Az adó mértéke az adó alapjának 27 százaléka.

(2) A 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.

(3) A 3/A. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 18 százaléka.

A mellékletben csupán a szolgáltatások tartalmára vonatkozóan találunk előírásokat, a szolgáltató személyére nem.

Az áfakörön kívüli tételek esetén feltételezem, hogy késedelmi kamat, illetve egyéb szerződésszegésért kiszabott tételek fordulhatnak elő. Ezen tételek továbbszámlázása szintén nem kötődik személyi feltételhez: ezek továbbszámlázása az Önök cége részéről szintén nem ütközik jogszabályi akadályba. Ezek áfakörön kívüli mivolta a tartalmukban rejlik, ez pedig a továbbszámlázás esetén nem változik.

Mindent összevetve a dolgozók felé történő továbbszámlázásnál nincs különböző áfamértékekre szükség (a bejövő számlákhoz viszonyítva). Ezen szolgáltatások nem állnak össze egyetlen komplex szolgáltatássá, az internetszolgáltatás 5 százalék, a telefon 27 százalék, a késedelmi kamat áfa hatályán kívüli tételekként szerepelhetnek és kell is szerepeljenek a számlán.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close