hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így derül ki az áfacsalás

  • adozona.hu

Egyértelműen jelzik az elmúlt évek repcestatisztikái, mennyire aktívak voltak az áfacsalók a hazai piacon. A „kiszállítások” éveken keresztül meghaladták azt a repcemennyiséget, amely az országban egyáltalán megtermett. Mivel a repce kis szántóföldi növénynek számít, már viszonylag kevés fiktív ügylet is elegendő volt ahhoz, hogy a statisztikák felboruljanak és a visszaélések kibukjanak – írja az agrárszektor.hu.

Bár a repcepiac is sokat tisztult a fordított áfa adózás 2012-es bevezetése óta, szakértők szerint lehetnek még gyenge pontok a rendszerben. Mi van például akkor, ha egyes gazdálkodók repcetermésük egy részét be sem jelentik, és ezzel indítják el a „fekete láncot”?

Az elmúlt időszakban szinte minden évben meghaladta a repceexport azt a termésmennyiséget, amely egy-egy évben egyáltalán az országban megtermett. Bár lehetnek statisztikai hibák is, és a mérleget a január elsejei átmenőkészletek, illetve a kétségívül létező magimport és a belföldi feldolgozás is befolyásolja, szakértők szerint a szaldó végeredményben azt mutatja, hogy évek óta nem termett annyi repce, amennyi a kimutatások szerint rendszeresen „elhagyta” az országot.

E jelenséget csak úgy lehet magyarázni, hogy egyes gazdasági szereplők a repcepiacon is áfacsalásokat hajtottak végre. A Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) bejelentették, hogy a repcét más uniós tagországba viszik, de a terményt valójában nem szállították ki, hanem az áfamentesen megvett árut itthon adták el, esetleg több más itteni cégen átfuttatva értékesítették a külpiacokon. Eközben a felszámított áfát elfelejtették befizetni, vagy jogtalan adó-visszaigényléseket hajtottak végre.

Tény ugyanakkor, hogy a kiviteli bejelentések nagyobb részét nem követte tényleges áfacsalásos eladás a hazai piacon, mivel a belföldi éves feldolgozás ma is csak 100-120 ezer tonna körülire tehető, vagyis a 400-600 ezer tonnányi, évente megtermelt repcemag nagy része valóban exportpiacokra ment. A szántóföldi növénytermelésben viszonylag kevésnek számító éves össztermés miatt azonban az áfacsalásos kísérletek a statisztikákban könnyen kibukhattak, hiszen nem kellett túlságosan sok, fiktívnek szánt kiviteli bejelentés ahhoz, hogy az a képtelen statisztikai helyzet álljon elő, amely szerint az export meghaladja a megtermett teljes termésmennyiséget. Így a repcepiaci statisztikákból talán a legegyértelműbb módon olvasható ki, hogy az elmúlt időszakban milyen áfacsalásos praktikák zajlottak a hazai mezőgazdasági piacon.

A rendelkezésre álló adatok szerint a naptári éves repceexport 2009 óta mindig meghaladta a teljes hazai termést, kivéve a 2013-as évet. A különbség ingadozott, de általában 100-150 ezer tonnát tett ki. Tehát évente papíron ennyivel több repce hagyta el az országot annál, mint amennyit a betakarított termés valójában lehetővé tett volna – olvasható az agrárszektor.hu portálon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close