Hibás számlaadat-szolgáltatásra figyelmeztet a NAV

  • adozona.hu

Az érintett adózók 2024 májusában kapnak értesítést a tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a számlázóprogramjukból nem egyedi számlasorszámmal teljesített és emiatt sikertelen online adatszolgáltatásokról – írja honlapján a NAV.

Levelet csak azok kapnak, akiktől a 2024. I. negyedévi adatok alapján több hibás adatszolgáltatás érkezett, de mindenkinek érdemes felülvizsgálni a beküldött adatait.

A levél arra hívja fel a figyelmet, hogy a számlák sorszámának egyedinek kell lennie, különben az online számla rendszer elutasítja az adatszolgáltatást. Röviden: egy adózó nem teljesíthet azonos számlasorszámmal több adatszolgáltatást.

A számlázóprogramok többsége visszamutatja a felhasználóknak az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos visszajelzéseket, de a felülvizsgálathoz szükséges adatok az online számla rendszerből közvetlenül is elérhetők. Az ügyfelek elsődleges felhasználója, illetve a Számlák lekérdezése jogosultsággal rendelkező másodlagos felhasználója az online számla rendszer Számlák / Adatszolgáltatások felületén le tudja kérdezni a rendszer visszajelzéseit.

A visszajelzések nyomán akár az alapbizonylatot is érdemes megvizsgálni, mert előfordulhat, hogy az ellentmondás valójában abban található, például a felhasználó tévesen, két különböző számlázóprogramból két azonos sorszámú számlát állított ki – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink