hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Friss EUB-ítélet a háromszögügyletben kiállított számla adattartalmáról

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
1

Az Európai Bíróság abban döntött, hogy háromszögügylet keretében a végső vevőt érvényesen minősítik‑e a héa megfizetésére kötelezett személynek, ha a köztes beszerző által kiállított számla nem tartalmazza a „fordított adózás” kifejezést, továbbá, hogy ha az eredeti számlán nem került feltüntetésre a „fordított adózás”, akkor ezt utólag lehet-e helyesbíteni. Írásunkban a közelmúltban a Luxury Trust Automobil GmbH (C‑247/21. sz.) ügyben született ítéletet elemezzük.

A Luxury Trust Automobil Ausztriában székhellyel rendelkező korlátolt felelősségű társaság, mely luxusgépjárművek közvetítésével és értékesítésével kapcsolatos tevékenységét több országban, mind az Európai Unióban, mind harmadik országokban végzi.

2014-ben a Luxury Trust Automobil az Egyesült Királyságban letelepedett szállítótól vásárolt gépjárműveket, amelyeket a Cseh Köztársaságban letelepedett társaság részére értékesített tovább. E járműveket közvetlenül az Egyesült Királyságból szállították a Cseh Köztársaságba.

A leírt tényállás alapján tehát egyértelműnek tűnik a háromszögügylet-egyszerűsítés alkalmazása: „A” értékesítő az Egyesült Királyságból értékesít „B” szereplőnek (aki esetünkben az osztrák Luxury Trust), de a szállítás közvetlenül a „C” szereplő részére (Csehországba) történik. Ennek megfelelően  kezelték a felek is az ügyletet: a Luxury Trust számláin szerepeltette azt, hogy az adott ügylet „Közösségen belüli, adómentes háromszögügylet”. Ezen túl a Luxury Trust megjelölte cseh partnerének héa‑azonosítószámát összesítő nyilatkozatában, és bejelentette, hogy Közösségen belüli háromszögügyletekről van szó.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna áfával kapcsolatos egyéb írásait is, illetve rendelje meg "Áfa – speciális esetek" című kiadványunkat, valamint a HVG Adó 2023 különszámot kiadói kedvezménnyel!

Az adóellenőrzés keretében azonban az osztrák adóhatóság azt állapította meg, hogy a háromszögügyletre vonatkozó szabályozás nem alkalmazható, mivel az adott számlák nem tartalmaztak semmilyen utalást az adófizetési kötelezettség átszállására vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a Luxury Trust osztrák héa‑azonosítószámát használta, az adóhatóság azt állapította meg, hogy Közösségen belüli beszerzés történt Ausztriában. (Az ügy hátteréhez hozzátartozik még, hogy a cseh adóhatóság a cseh szereplőt „Missing Tradernek” minősíti. Ugyanis, noha az cseh társaságot a szóban forgó értékesítések teljesítési időszakában nyilvántartásba vették a Cseh Köztársaságban, a cseh adóhatóság nem tudta felvenni vele a kapcsolatot, és a cseh társaság ezen értékesítések után nem vallott be és nem is fizetett héát a Cseh Köztársaságban.)

Az Európai Bíróságnak feltett kérdések egyrészt a számla adattartalmára, másrészt a hibás számla korrekciójának lehetőségére vonatkoztak. Az első kérdés arra irányult, hogy háromszögügylet keretében a végső vevőt érvényesen minősítik‑e a héa megfizetésére kötelezett személynek, ha a köztes beszerző által kiállított számla nem tartalmazza a „fordított adózás” kifejezést.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan döntött az EUB!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
atya12

Egy cégnek nincs adózni való terméke VAGYIS NINCS LE ADÓZOT termék akkor miért kérnek 2265 áfa bevallást?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3