hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fő- és mellékügyletek kezelése: ettől is függ az áfa

  • dr. Kelemen László, TMC First Tanácsadó Kft.

Visszatérő kérdés, hogy az áfa szempontjából hogyan kell megítélni fő- és mellékügyletekből álló értékesítéseket, szolgáltatásokat. Bemutatjuk, hogy milyen ismérveket kell figyelembe venni beazonosításukhoz.

Az áfatörvény 70. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdése alapján beletartoznak az adóalapba az értékesítés (szolgáltatás) teljesítéséhez közvetlenül kapcsolódó költségek (mellékszolgáltatások) még akkor is, ha azok külön szerződésen alapulnak. Ez a szabály azt jelenti, hogy a főszolgáltatás adókulcsával adóznak a hozzákapcsolódó mellékszolgáltatások. Fontos azonban annak meghatározása, hogy a szolgáltatásoknál két vagy több szolgáltatás egyidejű nyújtása esetében melyik minősül főszolgáltatásnak, és így mi határozza meg az egész tevékenység adómértékét. Ennek eldöntésénél irányadó lehet az, hogy a főszolgáltatás értéke általában összegszerűségében nagyobb a mellékszolgáltatásnál, továbbá, hogy az egész szolgáltatás jellegét a főszolgáltatás határozza meg. Természetesen csak akkor értelmezhető a járulékos költség, ha ugyanazon adóalany nyújtja (illetve, ha a saját nevében a 8. § (4) bekezdése szerint közvetíti) a fő- és mellékszolgáltatást, ugyanakkor semmi nem zárja ki, hogy az adóalany által közvetített szolgáltatásként továbbnyújtott szolgáltatás is lehessen melléktevékenységként kezelhető.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen támpontok alapján döntheti el, mi a főtevékenység és mi a melléktevékenység!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink