hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előleg az áfában – adóztatás, árfolyam, összesítő jelentés

  • Bunna Erika adótanácsadó

Mikor adóztatási tényállás az előleg, mikor csupán egy finanszírozási kérdés, illetve mi minősül egyáltalán előlegnek? Ezen kérdésekre keresem a választ jelen cikkemben.

Végtére is mi minősül előlegnek? 

Az áfatörvény előleg fogalmát egyetlen paragrafusban találjuk, ám annak értelmezése rövidsége ellenére számos kérdést felvethet a jogalkalmazás folyamán. 

Elöljáróban annyit, hogy a törvény előlegfogalma pénzforgalmi szemléletű, azaz a tényleges, valós pénzátvételhez – ideértve azt is, amennyiben más ügyletből származó valós követeléscsökkenés történik – fűz adózási jogkövetkezményt.

Nézzük a jogszabályhelyet:

59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani.
(2) A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

Az előleg kulcsfontosságú fogalmi ismérvei: tényleges vagyongyarapodás; teljesítési időpont előtt átvett; átadásában a felek előre megállapodnak a felek (előre bekért); teljesítés ellenértékébe beszámítandó; végül konkrét jövőbeni teljesítéshez kapcsolódik.

Ez utóbbi feltétel egyébként egy Európai Bírósági ítéletben (C-419/02. sz. ügy) jelent meg, mely kimondta, hogy a pontosan meg nem határozott termékértékesítésért vagy szolgáltatásnyújtásért fizetett előleg végképp nem tartozik a HÉA hatálya alá, főként a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás tartozik alá, nem az azok ellenértékeként teljesített fizetés. Előfordulhat például a gyakorlatban egy keretszerződés teljesítése során, hogy egy jelentősebb összegű előleg több teljesítésbe fog beszámítódni, melyeket előre nem is fognak meghatározni a felek. Az ítélet szerint előlegről ilyen esetben nem beszélhetünk.

Az előleg és az előre kifizetett pénz nem ugyanaz a fogalom a magyar adóhatóság joggyakorlatában sem.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy adózási szempontból miért lényeges, hogy az átadott összeg előlegnek minősül-e, szó lesz továbbá a devizás előleg árfolyamának számításáról és a folyamatos teljesítésű ügyletek teljesítési időpontjáról!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close