hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dropshipping ügyletek: elég a PayPal nyugtája a költségelszámoláshoz?

  • adozona.hu
1

Elég lehet egy PayPal-nyugta a költségek elszámolásához – kérdezte olvasónk, dr. Juhász Péter a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogász-adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy dropshipping vállalkozásba szeretnék belekezdeni, magyarországi telephellyel, ennek keretén belül Amerikába adnék el és Amerikából vásárolnék. Az így beszerzett holmik után a legtöbb esetben PayPal nyugtát kapnék, ezeken a nyugtákon egyedi tranzakciós szám szerepel. Ezek a PayPal nyugták elegek lehetnek a költségelszámoláshoz? Csak az elszámoláshoz használnám, adó-visszaigényléshez tudom, hogy ez kevés lenne.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A fentiek szerinti kérdésére hivatkozással az alábbiakról tájékoztatom. Felhívom szíves figyelmét, hogy a kérdésben szereplő problémára csak a tényállás teljeskörű ismerete mellett adható egzakt válasz.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

A kérdésből nem derül ki, hogy az szja-törvény (személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény) hatálya alá tartozó magánszemély, egyéni vállalkozó vagy esetleg a számviteli törvény (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény) hatálya alá tartozó gazdasági társaság a kérdés szerinti vállalkozás.

Az szja-törvény 4. § (3) bekezdése szerint ha az önálló tevékenységhez vásárolt termék vagy szolgáltatás értékesítőjének az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben – a továbbiakban: áfatörvény – meghatározott bizonylatot kell kiállítania, akkor a kiadást az áfatörvény szerinti bizonylattal – ide nem értve a nyugtát – kell igazolni. A kiadás igazolására egyébként kizárólag az a bizonylat alkalmas, amely tartalmazza a költség összegének megállapításához szükséges valamennyi adatot.

A számviteli törvény 167. § (1) bekezdése szerint a könyvviteli elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylat általános alaki és tartalmi kellékei a következők:

a) a bizonylat megnevezése és sorszáma vagy egyéb más azonosítója;
b) a bizonylatot kiállító gazdálkodó (ezen belül a szervezeti egység) megjelölése;
c) a gazdasági műveletet elrendelő személy vagy szervezet megjelölése, az utalványozó és a rendelkezés végrehajtását igazoló személy, valamint a szervezettől függően az ellenőr aláírása; a készletmozgások bizonylatain és a pénzkezelési bizonylatokon az átvevő, az ellennyugtákon a befizető aláírása;
d) a bizonylat kiállításának időpontja, illetve – a gazdasági művelet jellegétől, időbeni hatályától függően – annak az időpontnak vagy időszaknak a megjelölése, amelyre a bizonylat adatait vonatkoztatni kell (a gazdasági művelet teljesítésének időpontja, időszaka);
e) a (megtörtént) gazdasági művelet tartalmának leírása vagy megjelölése, a gazdasági művelet okozta változások mennyiségi, minőségi és – a gazdasági művelet jellegétől, a könyvviteli elszámolás rendjétől függően– értékbeni adatai;
f) külső bizonylat esetében a bizonylatnak tartalmaznia kell többek között: a bizonylatot kiállító gazdálkodó nevét, címét…

A fentieket összefoglalva tekintettel arra, hogy a PayPal-ra közvetlenül nem vonatkoznak a magyar bizonylatkibocsátási előírások, a PayPal-t alkalmazó vállalkozások PayPal-rendszeren keresztül forgalmazott tételeinek bizonylatolására a PayPal-rendszeren megjelenő (utólag is visszakereshető, ellenőrizhető) információk is elegendőek lehetnek, ha azokból megállapíthatóak a pénzforgalommal kapcsolatos alapvető adatok (a pénzforgalom iránya, a terhelt és jóváírt számla azonosítható stb.).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A válasz jó, bár az utolsó mondatból ez nehézkesen derül ki. Túl sok a körítés.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink