hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkenő áfakulcsok, növekvő adminisztráció

  • adozona.hu

Bár Magyarország továbbra is fenntartja a 27 százalékos általános forgalmi adó kulcsot, amely köztudottan az Európai Unió legmagasabb áfa mértéke, azonban a 2017-től tervezett adócsökkentés több ágazatot is kedvezően érint majd – olvasható a LeitnerLeitner adózási blogjában.

Kedvezményes áfakulcs lesz érvényes bizonyos alapvető élelmiszerekre, az internetszolgáltatásokra, valamint a vendéglátóiparban is. Mindemellett viszont tovább folytatódik az adóelkerülés elleni adminisztrációs szigorítások sora, melynek jegyében jövőre már a 100 ezer forintos áfatartalmú számlákat is tételesen kell majd az adóhatóság felé bejelenteni, továbbá erre a számlakörre a számlázó programok adóhatósághoz való online bekötését is tervezik.

Csökkenő áfakulcsok

2017. január 1-jétől újabb termékekre és szolgáltatásokra terjesztik ki a kedvezményes áfakulcsokat.

  • A baromfihús, a tojás, a friss tej (kivéve az anyatej, UHT és az ESL tej) áfája 5 százalékra csökken (a korábbi 27, illetve 18 százalékról).
  • Az internet-hozzáférési szolgáltatás áfája 18 százalék lesz.
  • Az áfacsökkentés a vendéglátóipart is érinti, az adókulcs jövőre a jelenlegi 27 százalék helyett 18 százalékra mérséklődik, 2018. január 1-jétől pedig 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozóan (az áfa csökkentéssel párhuzamosan azonban bevezetik az úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulást).

Ingatlanok egyszerű bejelentése

Az építésügyi szabályok változásait követve az áfatörvény is bevezeti az ingatlanok egyszerű bejelentését, a módosítások a kihirdetéstől számított 31. napon (azaz 2016. július 16-án) léptek hatályba. Ennek megfelelően, ha a használatbavételnek nincs hatósági aktusa, a hallgatólagos tudomásulvétel időpontjától vagy az egyszerű bejelentéstől kell számítani az ingatlan áfajogi helyzetét (adóköteles vagy mentes, fordított adós vagy egyenes) meghatározó 2 évet. Az ingatlanok értékesítésére vonatkozó adókötelezettség fennállása ugyanis annak függvénye, hogy az ingatlan új ingatlannak minősül-e, azaz a használatba vétel óta eltelt-e már a 2 év.

Fordított adózás

2017. január 1-jétől a fordított adózást kiterjesztik a króm és a vanádium hulladékokra, valamint ezek törmelékeinek az értékesítésére is. Továbbá a törvény kihirdetését követő 31. naptól (azaz 2016. július 16-ától) az építési hatósági engedélyköteles és építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött építési szolgáltatások mellett, mindazok az építési szolgáltatások is a fordított adózás hatálya alá tartoznak, amelyek egyszerű bejelentéshez kötöttek.

Számlázás és áfaadminisztráció

Ugyan nem a jövő év első napjától, hanem „csak” a nyár közepétől, de tovább fokozódnak a vállalkozások áfa adminisztrációs terhei. 2017. július 1-jétől ugyanis a belföldi összesítő jelentés értékhatára 100 ezer forintra csökken, a jelenlegi 1 millió forintról. Ennek értelmében a számla részletes adatait az áfabevallás részeként kell bejelenteni és a vevő adószámát minden olyan számlán fel kell majd tüntetni, amelynek áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

A 2016-os nyári adócsomag tervei alapján jövő júliustól az adóhatóság felé elektronikus módon kell majd a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyok közötti 100 ezer forint áfatartalmat elérő vagy meghaladó számlázó programmal kibocsátott számlák adattartalmát jelenteni.

Bár a fentiektől kicsit eltérő, speciális kört érintő szabályozás, mégis érdemes még megemlíteni, hogy 2017. január 1-jétől az automata berendezéseket automata felügyeleti egységgel (AFE) kell ellátni, mely által online adatszolgáltatás valósul meg az adóhatóság részére.

Áfa-visszatérítési viszonosság Norvégiával

A belföldi adóalanyok immár a Norvégiában történt beszerzéseik során rájuk áthárított áfát is visszaigényelhetik az úgy nevezett külföldi áfa visszatérítési eljárásban. Eddig erre az EU országai, valamint Lichtenstein és Svájc viszonylatában volt lehetőség – olvasható az adótanácsadó cég blogjában.

A 2016-os változásokról itt, a 2017-esekről itt olvashat bővebben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close