hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Varga Mihály az adómódosításokról: sokkal kevesebbet kell fizetni jövőre

  • Adózóna/MTI

Lényegesen kevesebb adót kell fizetni jövőre, mint 2016-ban – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján, miután az Országgyűlés megszavazta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosításokat. A miniszter figyelmeztette a munkáltatókat: ne trükközzenek a béren kívüli juttatás egy részének – kedvezményes adózás mellett – készpénzben engedélyezett kifizetése nyomán azzal, hogy az így juttatott összeget beépítik a fizetésekbe.

A kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adófizetése 85 ezer forinttal csökken 2017-ben – hangsúlyozta a miniszter. Megközelítően egymilliárd forinttal csökkenti a kisgyermekes családok terheit, hogy kiterjesztik az adómentességet a bölcsődei és óvodai szolgáltatások térítési díjaira.

Az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmiadó-csökkentésére kerül sor: a baromfihús, a tojás és a tej áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, s 27 százalékról 18 százalékra csökken az éttermi és az internetszolgáltatás áfája jövőre. Az áfacsökkentésekhez kapcsolódóan a miniszter szólt arról is, hogy 2018-tól vezetik be a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet felhasználni.

OLVASSA EL cikkünket a turizmusfejlesztési hozzájárulásról! 
Figyelem, új adó a csomagban! Ez az ára az 5 százalékos áfakulcsnak

Varga Mihály megjegyezte: a parlament által elfogadott adótörvényekkel kedvezően változnak a cafetériaszabályok. A parlament a kormány javaslatát hagyta jóvá: a béren kívüli juttatásból 100 ezer forintot készpénzben, adómentesen nyújthat a munkáltató, a többit SZÉP-kártyára utalhatja.

A miniszter jó kompromisszumnak nevezte az elfogadott szabályokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak nem érdemes trükközni a cafetéria 100 ezer forintos készpénzes részével, nem érdemes azt beépíteniük a bérbe. Az adóhivatal formanyomtatványán kell ugyanis nyilatkozniuk arról, ha jövedelemcsökkenés volt a cégnél, amit a NAV ellenőrizni fog – tette hozzá a miniszter. A munkáltatók elszámolási kötelezettsége megmarad, azon nem kívántak módosítani, ezen az összegen plusz járulékteher nem jelentkezik – jelezte, hozzátéve: nem félnek attól, hogy visszaélések lesznek.

A most elfogadott jogszabály-módosításokkal annak a lehetőségét is megteremtették, hogy a preventív, szűrő jellegű egészségügyi vizsgálatoknál a költséget a munkáltató el tudja számolni adómentesen.

Varga Mihály arról, hogy az utalványpiacra visszatérhetnek-e a külföldi szolgáltatók, elmondta: még nincs döntés. Van az Európai Bíróságnak egy ítélete, ezt a kormány megvizsgálja, és be fogja tartani. Az utalványpiacnak is azokat a szabályokat kell alkalmaznia, amelyek más magyar jogszabályokkal és az uniós előírásokkal is összhangban vannak – mutatott rá.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) 25 helyett 50 fős foglalkoztatottságnál lehet igénybe venni. Kiterjesztik a reklámadót azon, eddig nem adózó reklámtevékenységekre (Google-adó), amelyeket internetes portálokon lehet folytatni.

Alapvető változás, hogy a jövedéki adóról teljesen új törvényt fogadtak el. Kiemelte: azt tervezik, hogy a jövedéki adóbevallásoknál megszűnjön a papírmunka. A borászatok 95 százalékát kedvezően érinti, hogy minden jövedékiadó-jellegű adminisztrációs kötelezettségtől mentesülnek, és a jövőben ez csak a hegybírókat terheli.

A miniszter további kérdésre a jegybank előző napi, költségvetésre vonatkozó jelentéséről közölte: figyelembe veszik az MNB véleményét, és bíznak abban, hogy az év hátralévő részében a gazdasági növekedés úgy fog alakulni, ahogy tervezték, a 2,5 százalékos idei növekedési kilátáson nem kívánnak változtatni. Eddig az adóbevételek időarányosan teljesültek – mondta.

Varga Mihály arról is szólt még, hogy a kormány elfogadott egy olyan módosító csomagot, amely felgyorsítja az uniós támogatások kifizetését. Lehetővé teszik, hogy az előlegben kifizetett  összeg az eddigi 50-ről akár 100 százalékra nőjön, és gyorsabban jussanak pénzhez a pályázók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close