hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Varga Mihály az adómódosításokról: sokkal kevesebbet kell fizetni jövőre

  • Adózóna/MTI

Lényegesen kevesebb adót kell fizetni jövőre, mint 2016-ban – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján, miután az Országgyűlés megszavazta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosításokat. A miniszter figyelmeztette a munkáltatókat: ne trükközzenek a béren kívüli juttatás egy részének – kedvezményes adózás mellett – készpénzben engedélyezett kifizetése nyomán azzal, hogy az így juttatott összeget beépítik a fizetésekbe.

A kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adófizetése 85 ezer forinttal csökken 2017-ben – hangsúlyozta a miniszter. Megközelítően egymilliárd forinttal csökkenti a kisgyermekes családok terheit, hogy kiterjesztik az adómentességet a bölcsődei és óvodai szolgáltatások térítési díjaira.

Az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmiadó-csökkentésére kerül sor: a baromfihús, a tojás és a tej áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, s 27 százalékról 18 százalékra csökken az éttermi és az internetszolgáltatás áfája jövőre. Az áfacsökkentésekhez kapcsolódóan a miniszter szólt arról is, hogy 2018-tól vezetik be a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet felhasználni.

OLVASSA EL cikkünket a turizmusfejlesztési hozzájárulásról! 
Figyelem, új adó a csomagban! Ez az ára az 5 százalékos áfakulcsnak

Varga Mihály megjegyezte: a parlament által elfogadott adótörvényekkel kedvezően változnak a cafetériaszabályok. A parlament a kormány javaslatát hagyta jóvá: a béren kívüli juttatásból 100 ezer forintot készpénzben, adómentesen nyújthat a munkáltató, a többit SZÉP-kártyára utalhatja.

A miniszter jó kompromisszumnak nevezte az elfogadott szabályokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak nem érdemes trükközni a cafetéria 100 ezer forintos készpénzes részével, nem érdemes azt beépíteniük a bérbe. Az adóhivatal formanyomtatványán kell ugyanis nyilatkozniuk arról, ha jövedelemcsökkenés volt a cégnél, amit a NAV ellenőrizni fog – tette hozzá a miniszter. A munkáltatók elszámolási kötelezettsége megmarad, azon nem kívántak módosítani, ezen az összegen plusz járulékteher nem jelentkezik – jelezte, hozzátéve: nem félnek attól, hogy visszaélések lesznek.

A most elfogadott jogszabály-módosításokkal annak a lehetőségét is megteremtették, hogy a preventív, szűrő jellegű egészségügyi vizsgálatoknál a költséget a munkáltató el tudja számolni adómentesen.

Varga Mihály arról, hogy az utalványpiacra visszatérhetnek-e a külföldi szolgáltatók, elmondta: még nincs döntés. Van az Európai Bíróságnak egy ítélete, ezt a kormány megvizsgálja, és be fogja tartani. Az utalványpiacnak is azokat a szabályokat kell alkalmaznia, amelyek más magyar jogszabályokkal és az uniós előírásokkal is összhangban vannak – mutatott rá.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) 25 helyett 50 fős foglalkoztatottságnál lehet igénybe venni. Kiterjesztik a reklámadót azon, eddig nem adózó reklámtevékenységekre (Google-adó), amelyeket internetes portálokon lehet folytatni.

Alapvető változás, hogy a jövedéki adóról teljesen új törvényt fogadtak el. Kiemelte: azt tervezik, hogy a jövedéki adóbevallásoknál megszűnjön a papírmunka. A borászatok 95 százalékát kedvezően érinti, hogy minden jövedékiadó-jellegű adminisztrációs kötelezettségtől mentesülnek, és a jövőben ez csak a hegybírókat terheli.

A miniszter további kérdésre a jegybank előző napi, költségvetésre vonatkozó jelentéséről közölte: figyelembe veszik az MNB véleményét, és bíznak abban, hogy az év hátralévő részében a gazdasági növekedés úgy fog alakulni, ahogy tervezték, a 2,5 százalékos idei növekedési kilátáson nem kívánnak változtatni. Eddig az adóbevételek időarányosan teljesültek – mondta.

Varga Mihály arról is szólt még, hogy a kormány elfogadott egy olyan módosító csomagot, amely felgyorsítja az uniós támogatások kifizetését. Lehetővé teszik, hogy az előlegben kifizetett  összeg az eddigi 50-ről akár 100 százalékra nőjön, és gyorsabban jussanak pénzhez a pályázók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Költségmegosztás készültségi fok alapján

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Lakásszövetkezet – felújítási alap

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close