hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belföldi vagy közösségen kívüli értékesítés?

  • adozona.hu

Nemzetközi cég az általa gyártott készterméket dán anyavállalatának számlázza. Az árut távol-keleti partnereinek közvetlenül a gyártó cég küldi ki. Az unióból az anyacég által kiállított számlával lép ki az áru. Ebben az esetben a gyártó által az anyacég felé kiállított számla megfelel a közösség területén kívüli értékesítés feltételeinek (áfabevallás 01. sor)? Változtat-e a fentieken, ha az anyavállalat rendelkezik magyar adószámmal? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Amennyiben az anyacég magyar adószáma nem érintett közvetlenül az ügyletben, úgy az értékesítésre a láncügylet szabályait kell alkalmazni.

Az áfatörvény 26. paragrafusa szerint, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor van.

Az áfatörvény 27. paragrafusának (1) bekezdése alapján, ha a terméket többször értékesítik oly módon, hogy azt közvetlenül a sorban első értékesítőtől a sorban utolsó beszerző nevére szóló rendeltetéssel adják fel küldeményként, vagy fuvarozzák el, a 26. paragrafus kizárólag egy termékértékesítésre alkalmazható.

A kérdés szerint a magyar cég vállalta a termék fuvarozását, így a dán és a magyar cég közötti áru értékesítésének teljesítési helye Magyarországon lesz, hiszen az árut a magyar társaságtól, mint értékesítőtől szállítják el.

Az áfatörvény 27. paragrafusa alapján a további – fuvarozással nem érintett –értékesítések teljesítési helye attól függően alakul, hogy a vizsgált értékesítés a láncban megelőzi vagy követi a fuvarozással érintett értékesítést.

Az áfatörvény 27. paragrafus (3) bekezdésének b) pontja alapján a fuvarozásos értékesítést követő értékesítések teljesítési helye a rendeltetés szerinti ország lesz. A példa esetében az anyacég és a távol keleti cégek közötti értékesítés teljesítési helye így a harmadik országokban lesz.

A fenti szabályok alapján a termékértékesítés teljesítési helye Magyarországon lesz, így ha teljesülnek az áfatörvény 98. paragrafusának feltételei, úgy alkalmazható az exportra vonatkozó adómentesség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Webhosting számla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított vagy egyenes adózás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés (új vagy használt?)

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close