Belföldi vagy közösségen kívüli értékesítés?

  • adozona.hu

Nemzetközi cég az általa gyártott készterméket dán anyavállalatának számlázza. Az árut távol-keleti partnereinek közvetlenül a gyártó cég küldi ki. Az unióból az anyacég által kiállított számlával lép ki az áru. Ebben az esetben a gyártó által az anyacég felé kiállított számla megfelel a közösség területén kívüli értékesítés feltételeinek (áfabevallás 01. sor)? Változtat-e a fentieken, ha az anyavállalat rendelkezik magyar adószámmal? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Amennyiben az anyacég magyar adószáma nem érintett közvetlenül az ügyletben, úgy az értékesítésre a láncügylet szabályait kell alkalmazni.

Az áfatörvény 26. paragrafusa szerint, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor van.

Az áfatörvény 27. paragrafusának (1) bekezdése alapján, ha a terméket többször értékesítik oly módon, hogy azt közvetlenül a sorban első értékesítőtől a sorban utolsó beszerző nevére szóló rendeltetéssel adják fel küldeményként, vagy fuvarozzák el, a 26. paragrafus kizárólag egy termékértékesítésre alkalmazható.

A kérdés szerint a magyar cég vállalta a termék fuvarozását, így a dán és a magyar cég közötti áru értékesítésének teljesítési helye Magyarországon lesz, hiszen az árut a magyar társaságtól, mint értékesítőtől szállítják el.

Az áfatörvény 27. paragrafusa alapján a további – fuvarozással nem érintett –értékesítések teljesítési helye attól függően alakul, hogy a vizsgált értékesítés a láncban megelőzi vagy követi a fuvarozással érintett értékesítést.

Az áfatörvény 27. paragrafus (3) bekezdésének b) pontja alapján a fuvarozásos értékesítést követő értékesítések teljesítési helye a rendeltetés szerinti ország lesz. A példa esetében az anyacég és a távol keleti cégek közötti értékesítés teljesítési helye így a harmadik országokban lesz.

A fenti szabályok alapján a termékértékesítés teljesítési helye Magyarországon lesz, így ha teljesülnek az áfatörvény 98. paragrafusának feltételei, úgy alkalmazható az exportra vonatkozó adómentesség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X