hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belföldi fordított adózás: így csökkentheti kockázatát

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Bár a belföldi fordított adózás tárgykörét az áfatörvény meghatározza, a partnerre vonatkozó összes információ nem feltétlenül áll a számlát kiállító adózó rendelkezésére. Ezek hiányában kockázatos lehet a fordított adózás. Ebben segíthet a partnertől kért nyilatkozat.

A fordított adózás személyi köre

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 142. §-ában meghatározott termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások tekintetében az adó megfizetésére az a törvényi feltételek fennállása esetén a termék beszerzője, a  szolgáltatás igénybevevője köteles.

Ugyanakkor az áfatörvény 142. § (3) bekezdése alapján történő fordított adózás alkalmazhatóságához mindkét érintett félnek olyan belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak kell lennie, melyek egyikének sem lehet olyan jogállása, melynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetekben nem alkalmazható a belföldi fordított adózás, milyen következtetések vonhatók le a partner adataiból, továbbá milyen nyilatkozat kérhető tőle!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs