hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Befogadható-e a számla a tényleges teljesítéstől eltérő teljesítési dátummal?

  • adozona.hu

Társaság partnere januári dátummal állított ki egy számlát decemberben elvégzett munkáról, megjegyzésben feltüntetve rajta, hogy mikori teljesítésről van szó, szerinte ez így megfelel a jogszabályi követelményeknek. A megrendelő ezzel nem ért egyet, a teljesítési dátum módosítását kéri, helyes-e az álláspontja? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert, a Global Tax-Office Kft. adószakértője válaszolt.

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

"Társaságunk részére 2022 decemberében egyszeri gépkarbantartási munkát végzett egyik partnerünk. A munkát decemberben elvégezte, erről a felek még decemberben teljesítésigazolást is aláírtak. A számlát többszöri kérésünk ellenére sem kaptuk meg tőle hetekig. Majd 2023.01.20-án kiállította a számlát 2023.01.02-ai teljesítési dátummal, és a számlatételnél tüntette fel a megjegyzést, miszerint 2022. decemberi munkát számlázott. Reklamáltunk a hibás teljesítési dátum miatt, viszont partnerünk nem hajlandó a valós teljesítési dátummal kiállítani a számlát, arra hivatkozva, hogy már lezárta a 2022-es évét, és szerinte a számlatételnél feltüntetett 2022-re vonatkozó megjegyzéssel a számlája minden jogszabályi követelménynek megfelel. Álláspontunk szerint a valótlan teljesítési dátummal kiállított számla nem felel meg sem a számviteli törvény, sem az áfatörvény bizonylatokra vonatkozó előírásainak, és emiatt nem fogadhatjuk azt be, és nem szerepeltethetjük a nyilvántartásunkban és a bevallásainkban. Helyes-e az álláspontunk, és jogosan tagadjuk-e meg a számla befogadását, vagy partnerünknek van igaza, és a számlán szereplő valótlan teljesítési dátum (2023.01.02.) ellenére a számlájukat befogadhatjuk, lekönyvelhetjük, szerepeltethetjük az áfa- és a taobevallásban?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 55. paragrafusának (1) bekezdése alapján főszabályként az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul. Egy ügylet tényállásszerű megvalósulása alatt azt kell érteni, hogy az adott ügyletre vonatkozó összes tényállási elem (ideértve az áfatörvény és az egyéb jogszabályok által előírt, illetve a felek által meghatározott követelményeket) megvalósult.

Amennyiben a felek szerződésükben rögzítik, hogy a szerződésszerű teljesítés (gépkarbantartási szolgáltatás) elfogadásának feltétele az elvégzett szolgáltatás teljesítésének igazolása, úgy ennek kiadásakor a teljesítés ténye megvalósult, és számlázni kell. A számlakibocsátónak erre a teljesítési időpontra kell a számlát kiállítania, legkésőbb a teljesítést követő 8 napon belül.

A fentieket figyelembe véve, ha az adott ügylet még 2022 decemberében megtörtént, úgy a 2023.01.02-ai teljesítéssel kiállított számla valóban nem felel meg sem az áfa, sem a számviteli törvény előírásainak, így annak befogadását jogosan tagadhatják meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs