hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árfolyamszabályok az áfatörvényben

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Nemzetközi, de akár tisztán hazai társaságok ügyletei esetén is joguk van a feleknek arra, hogy az ellenértéket külföldi fizetőeszközben állapítsák meg, az áfatörvény előírásai értelmében azonban az adóalapot és az adót minden esetben forintban kell meghatározni és bevallani Magyarországon.

Nem külföldi fizetőeszközben megállapított ugyanakkor az ellenérték például, ha a felek azt úgy határozzák meg, hogy a vevő valamely meghatározott mennyiségű devizaegységnek (például 1000 dollár) megfelelő forintot fizet egy egyezményes időpontban (például az év utolsó napja) meghatározott árfolyamon, vagy ha az ellenérték ugyan forintban meghatározott, de az eladó (például élelmiszerüzlet) jelzése szerint devizát is (például euro) elfogad. 

A jogszabály ügylettípusonként határozza meg, hogy mely időpontban érvényes árfolyam figyelembevételével kell forintra átszámítani a külföldi fizetőeszközben megállapított adóalapot:

» közösségen belüli beszerzésnél, előleg felmerülése esetén és fordított adózású ügyleteknél az adófizetési kötelezettség megállapításának az áfatörvény egyéb rendelkezései szerinti időpontjában érvényes árfolyam, míg

» időszakos elszámolású ügyleteknél a számlakibocsátás időpontjában érvényes árfolyam alkalmazandó;

» minden egyéb esetben a teljesítés időpontjában érvényes árfolyamot kell használni az átváltáshoz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely árfolyamokat választhatják a felek a külföldi pénznemben kifejezett adóalap forintban történő megállapításához!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink