hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a lebukott adócsalóktól tanulhatnak a vállalkozók

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Hogyan működteti a Bróker, a Csatorna, az Eltűnő Kereskedő és a Buffer cég a láncügyletet? Megúszhatja-e a Nyámnyila és Fiai Kft., hogy a Gabona-mágus Zrt. belerántsa egy gyanús bizniszbe? Nem szeretné, ha az ön cége fizetné a csalók áfáját, büntetését a NAV-nál? Kiokosítjuk, mi mindenre kell figyelnie!

„Az” ügy…

Olcsó húsnak (és úgy tűnik – némi képzavarral élve – az olcsó lámpáknak is) híg a leve, ahogy a mondás tartja. A szóban forgó, és eredetileg kifejezetten baráti árú, kínai lámpák azonban később igen drágának bizonyultak, és a pénzügyi nyomozók által leleplezett csalók most igencsak benne vannak a „lében”. Az adóhatóság honlapján is olvasható hír szerint ugyanis vádemelési javaslattal ért véget a nyomozás egy balatonboglári vállalkozó és bűntársai ügyében.

A körmönfont csalók az említett lámpákkal trükközve 470 millió forint áfát csaltak el.

Ha már dobálózunk a nagy számokkal, akkor az sem közömbös, hogy a NAV illetékes, dél-dunántúli pénzügyi nyomozói tizenötezer oldalas nyomozati anyagot továbbítottak az ügyben a Fővárosi Főügyészségnek.

A mindvégig ugyanabban a Balaton környéki raktárban porosodó lámpák minden egyes „értékesítésük” során – pontosabban számláról számlára – egyre drágultak.

A számlaláncot irányító balatonboglári „keresztapa” a tengeren át Kínából hozatta azokat a – szakmai zsargonnal élve – világítástechnikai termékeket, amelyek hivatalosan be sem érkeztek Magyarországra: ugyanis Szlovákiában vámoltatták az árut idegen cégeken keresztül.

Így a nem csupán a kínai lámpa-bizniszt, hanem feltehetőleg az áfa- és vámszabályokat is kitűnően ismerő magyar vevő megúszta az áfa kifizetését.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen gyanús jelek utalhatnak arra, hogy adócsaló áll az üzlet hátterében!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata: megfelelés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close