hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alanyi adómentes katás EU-s beszerzése: mikor kell áfát fizetni?

  • adozona.hu

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó fuvarozó az EU-ból használt teherautót vásárolna. Ha a vásárlás értéke nem haladja meg a 10 ezer eurót, kell-e áfát fizetnie Magyarországon? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán jogász, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Olvasónk tudomása szerint a kérdésben említett esetben csak akkor keletkezik áfafizetési kötelezettség, ha a beszerzés értéke meghaladja a 10 ezer eurót, de az áfát nem lehet levonni. Az érintett cég mindenképpen igényelne közösségi adószámot – tette hozzá.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 2. paragrafusának b) pontja értelmében adófizetési kötelezettséget keletkeztet terméknek az Európai Unión belüli belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése.

Az áfatörvény 20.  paragrafus (1) bekezdésének d) pontja szerint a fentiektől eltérően nem kell adót fizetni olyan termék közösségen belüli beszerzése esetén, amelynek beszerzője olyan adóalany, aki/amely kizárólag olyan termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást teljesít, amelyhez kapcsolódóan adólevonási jog nem illeti meg, ideértve azt is, aki/amely alanyi adómentességben részesül, feltéve, hogy az adott naptári évben a termékek közösségen belüli beszerzése ellenértékének adó nélkül számított és éves szinten göngyölített összege nem haladja meg a 10 ezer eurónak megfelelő pénzösszeget, és ez a feltétel az adott naptári évet megelőző naptári évre is teljesült [áfatörvény 20. § (2) bekezdés].

A fentiek értelmében, abban az esetben, ha az alanyi mentességet választó adóalany által megvalósított közösségen belüli termékbeszerzések ellenértéke nem haladja meg a 10 ezer eurónak megfelelő pénzösszeget, úgy alanyi mentes minőségében eljárva a közösségen belüli termékbeszerzésre tekintettel nem terheli adófizetési kötelezettség, valamint áfabevallást, illetve közösségi összesítő nyilatkozatot sem kell benyújtania.

Ugyanakkor az alanyi mentességet választó adóalany nem járhat el alanyi mentes minőségében akkor, ha a Közösségen belüli termékbeszerzésének ellenértéke az adott naptári évben meghaladja a 10 ezer eurónak megfelelő pénzösszeget, vagy a beszerzések ellenértékétől függetlenül a termék közösségen belüli beszerzése kapcsán közösségi adószámát megadta a termék értékesítőjének, és az értékesítő közösségi adóalany annak figyelembevételével járt el [áfatörvény 193. § (1) bekezdés e) pontja, valamint a 20. § (2) bekezdése].

Az alanyi adómentességet választó adóalany abban az esetben köteles tehát közösségen belüli beszerzés jogcímén belföldön adót fizetni – ezáltal közösségi adószámot kiváltani –, ha ezen beszerzései éves szinten meghaladják a 10 ezer eurónak megfelelő forintösszeget, vagy az adóalany ezen küszöbérték elérésétől függetlenül adófizetési kötelezettséget választ.

Pusztán az a tény, hogy a speciális adóalanynak a közösség más tagállamába irányuló szolgáltatásnyújtás vagy -igénybevétel miatt közösségi adószámot kell kiváltania, nem érinti a közösségen belüli beszerzéseit, vagyis nem jelenti azt, hogy a közösségi adószám kiváltása miatt belföldön kell adóznia a közösségen belüli beszerzései után. Ha azonban az alanyi adómentes adózó közli a közösségi adószámát a részére terméket értékesítő adóalannyal, tehát azt a látszatot kelti, hogy ezen beszerzését belföldön leadózza, akkor úgy kell tekinteni, hogy az adószám közlésének a tényével a speciális adóalany gyakorolta a választási jogát, és a közösségen belüli beszerzéseire adófizetési kötelezettséget választott. Ez a választás a speciális adóalanyt a választását követő két naptári évig köti.

Kiemelkedő fontosságú tehát, hogy a kérdésben szereplő alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozás a termék közösségen belüli beszerzése kapcsán megadja-e a közösségi adószámát a termék értékesítőjének, vagy sem. Ha igen, úgy kell tekinteni, hogy a közösségen belüli beszerzéseire adófizetési kötelezettséget választott, és ez esetben áfafizetési kötelezettsége keletkezik.

Ha az adózó a termék közösségen belüli beszerzése jogcímén áfafizetésre kötelezett, a beszerzést a 65 jelű bevallásban kell bevallani, és az A60 jelű közösségi összesítő nyilatkozatban is szerepeltetni kell. Az alanyi mentességet választó adóalanynak havonta kell bevallást és összesítő nyilatkozatot készítenie a közösségen belüli beszerzés teljesítése napját követő hónap 20-áig az állami adó- és vámhatóságnak [áfatörvény 1. számú melléklet I. B. 3. pont al) bekezdés]. (További részletekkel a bevallások kitöltési útmutatója szolgál.)

Az áfatörvény 191. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja szerint az alanyi adómentesség akkor szűnik meg, ha a tárgy naptári évben a tényadatok alapján a 188. pargrafus (1) bekezdésének b) pontjában említett feltétel nem teljesül. A törvény 191. paragrafusának (2) bekezdése alapján, ha az alanyi adómentesség az (1) bekezdés c) pontja szerint szűnik meg, az adóalany alanyi adómentes minőségben nem járhat el az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárt.

A fentiek értelmében az alanyi adómentes státusz megszűnik, ha az adóalany eléri az alanyi adómentesség értékhatárát. Az értékhatár túllépése esetén azt az értékesítést, amellyel az adóalany a 8 millió forintot meghaladja, már az adott termékre vagy szolgáltatásra irányadó áfakulccsal terhelten kell számlázni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close