hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a vevői készlet egyszerűsítésének szabályai

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

2020. január 1-jétől az EU-s jogharmonizáció okán változtak Magyarországon is a vevői készlet egyszerűsítésére vonatkozó előírások. Az átmeneti rendelkezések miatt év végéig érdemes lehet másnak eladni vagy visszaszállítani a tavalyi és még régebbi készleteket, ha azok értékesítésére várhatóan év végéig nem kerül sor.

Mit jelent a vevői készlet egyszerűsítése?

Főszabály szerint, ha az adóalany egyik tagállamból egy másikba továbbít saját terméket azt úgy kell tekinteni, hogy az adóalany a termék feladásának, elfuvarozásának helye szerinti tagállamban teljesít egy közösségen belüli termékértékesítést, a termék rendeltetésének tagállamában pedig egy közösségen belüli beszerzést. Erre tekintettel az adóalanynak a rendeltetési hely szerinti tagállamban adóalanyként be kell jelentkeznie, és közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó adókötelezettséget teljesítenie kell. Ha pedig a terméket később az adóalany értékesíti az adott tagállamban, az egyenes adózású belföldi értékesítésként kezelendő.

A vevői készletre vonatkozó egyszerűsítés lényege, hogy a terméket továbbító adóalanynak a rendeltetési hely szerinti tagállamban nem kell adóalanyként regisztráltatnia magát, és a vevőnek történő értékesítés a kettő helyett egy lépésben elszámolható annak ellenére, hogy a termék az értékesítést megelőzően kerül kiszállításra egy másik tagállamban lévő raktárba. Ahhoz azonban, hogy csak egy, a feladási tagállamban történő adómentes értékesítést és egy, az érkezési tagállamban történő közösségen belüli beszerzést kelljen elszámolni, teljesülnie kell a vevőikészlet-egyszerűsítés alkalmazására vonatkozó feltételeknek.

Mikor érdemes a vevőikészlet-egyszerűsítést alkalmazni?

A vevőikészlet-egyszerűsítést annak érdemes választania, aki előre ismert vevőnek értékesít, és a más tagállamba irányuló értékesítés miatt nem szeretne a célországban adóalanyként bejelentkezni.

Fontos, hogy a vevőikészlet-egyszerűsítés csak EU-tagállamok kötötti értékesítések esetében alkalmazható, harmadik országos értékesítések esetében nincs ilyen lehetőség.

Melyik tagállam szabályai irányadóak a vevői készletre?

A vevőikészlet-egyszerűsítés vizsgálata során mindig annak a tagállamnak a szabályai az irányadók, ahol a vevői készlet található. Következésképpen, ha egy más tagállami adóalany szeretne belföldön készletet tárolni, akkor a belföldi szabályokat kell figyelembe venni, viszont, ha egy belföldi adóalany szeretne vevői készletet létesíteni más tagállamban, akkor a készlet helye szerinti tagállam szabályai alkalmazandók.

Korábban a szabály alkalmazásában jelentős nehézséget jelentett, hogy a vevőikészlet-egyszerűsítés bevezetése csak lehetőség és nem kötelezettség volt a tagállamok számára. Voltak tagállamok, amelyek egyáltalán nem, vagy csak részlegesen, feltételekhez kötötten vezették be a szabályt, illetve az egyszerűsítés lehetőségét csak viszonosság esetében adták meg.

2020. január 1-jétől azonban az úgynevezett „Quick Fixes”, „Gyorsintézkedések” csomag (a Tanács 2018. december 4-i [EU] 2018/1910 irányelve) keretében minden tagállamnak kötelezően és azonos feltételekkel be kellett vezetnie a vevőikészlet-egyszerűsítés lehetőségét, így az általánosan alkalmazhatóvá vált. Ezért – bár továbbra is igaz, hogy annak a tagállamnak a szabályai alkalmazandóak a vevői készletre, ahol a készlet található – nagy meglepetésekre remélhetőleg már nem kell számítani.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mik a vevőikészlet-egyszerűsítés feltételei, meddig maradhat a termék vevői készleten, hogyan kerülhető el az áfaregisztráció, és milyen szabályok vonatkoznak a 2020. január 1-je előtt érkezett készletekre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs