hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: meghibásodott a számlázóprogram, hogyan lehet bizonylatolni?

  • adozona.hu

A számlázószoftver valamilyen hiba miatt nem működik, a helyreállításig hogyan számlázzon, bizonylatoljon a hotel vendégei részére? A cég a számlázást integrált rendszerrel végzi, így a szoftver helyreállását követően mindenképpen szükséges kiállítani a számlákat. Használhat kézi számlatömböt, melyet sztornóz a gépi számla kiállításakor? Ez esetben a NAV-adatszolgáltatásban kell jelenteni a kézi számlákat? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Nincs akadálya a kézi számlatömb alkalmazásának, adószám birtokában azt meg lehet vásárolni a megfelelő helyeken. A kézi számlák sztornózása, majd az integrált rendszerből történő kiállítása jogszabályi akadályba nem ütközik, azonban jelentős adminisztrációval járhat. Szakértőnk ezért inkább a kézi számlák könyvelését javasolja, amennyiben az megoldható rendszer szinten.

Mind a kézi számlát, mind a sztornó számlát természetesen jelenteni kell a NAV online számlaadat-szolgáltatási rendszerében (áfatörvény 10. számú melléklet), a számlák rögzítése menüpont alatt.

Az adóalany a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számla, számlával egy tekintet alá eső okirat adattartalmáról, továbbá, az adó alapjának meghatározásakor használt pénznemről, külföldi pénznem esetén annak forintra történő átszámításához alkalmazott, az áfatörvény 80. és 80/A paragrafusai  szerinti árfolyamról köteles adatot szolgáltatni. Nem adóalany természetes személy részére kibocsátott számla, számlával egy tekintet alá eső okirat esetében az adatszolgáltatás nem terjed ki a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének nevére és címére.

Amennyiben a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számlában vagy számlával egy tekintet alá eső okiratban az áthárított adó összege az 500 ezer forintot eléri vagy meghaladja, az adóalany a számla kibocsátását követő naptári napon belül, egyéb esetben a kibocsátást követő négy naptári napon belül köteles adatot szolgáltatni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31