hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan módosítható egy időszakos elszámolású, devizás számla?

  • adozona.hu

Időszakos elszámoláshoz kapcsolódó, eurós számlát helyesbíteni kell. Hogyan lehet ezt szabályosan megtenni, milyen árfolyammal kell számolni? Olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a társaság kiállított egy időszakos elszámolású ügyelethez kapcsolódó számlát euróban. A számla dátuma 2022. február 7., a teljesítési nap és a fizetés határidő február 15., a számviteli teljesítés napja 2022. január 31. Az árfolyam 2022. február 7-i.

Később kiderült, hogy a számla összegét csökkenteni kell, mert a számla nem a helyes összegről lett kiállítva. A társaság emiatt ezt a számlát sztornírozta (sztornó számla kelte február 10, de a többi dátum – teljesítés napja, fizetési határidő február 15. illetve az árfolyam dátuma február 7.) változatlan maradt, majd kiállított egy új számlát a helyes összegről az eredeti, azaz a február 7-én érvényes árfolyammal, az eredeti számlán szereplő teljesítési nappal (február 15), a számla kelte február 10., a fizetési határidő pedig február 18. A számlán előzményszámlaként hivatkozott az eredeti számla számára.

Kérdésem, hogy helyesen járt-e el a társaság? Vagy az új számlát az eredeti számlára való hivatkozás nélkül (mivel az eredeti számla a sztornószámlával már érvénytelenítve lett) a számla kiállítás napján érvényes árfolyammal (február 10.) kellett volna kiállítani úgy, hogy a számlán szereplő teljesítési nap megegyezzen a számla fizetési határidejével, február 18-ával?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Álláspontom szerint a társaság a javítás során helyesen járt el, a sztornó és az új számla együttesen tekintendő számlával egy tekintet alá eső okiratnak, amely módosítja az eredeti számlában (tévesen feltüntetett) adóalapot.

A következő kérdés az áfafizetési kötelezettséghez kapcsolódó árfolyam alkalmazása: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 80. § (1) bekezdés b) pontja szerint a számla kibocsátásakor érvényes árfolyamot kell alkalmazni az 58. § alá tartozó ügyletek esetében.

Véleményem szerint az adófizetési kötelezettség megállapítására vonatkozó árfolyamot az eredeti számla kibocsátásakor érvényes árfolyam határozta meg, a korrekció az ügylet forintban átszámított adófizetésére vonatkozó árfolyamot már nem korrigálhatja (ellenkező esetben – árfolyamingadozás esetén – ezzel a gyakorlattal vissza lehetne élni és módosítani lehetne a tényleges adófizetési kötelezettséget).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs