hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan módosítható egy időszakos elszámolású, devizás számla?

  • adozona.hu

Időszakos elszámoláshoz kapcsolódó, eurós számlát helyesbíteni kell. Hogyan lehet ezt szabályosan megtenni, milyen árfolyammal kell számolni? Olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a társaság kiállított egy időszakos elszámolású ügyelethez kapcsolódó számlát euróban. A számla dátuma 2022. február 7., a teljesítési nap és a fizetés határidő február 15., a számviteli teljesítés napja 2022. január 31. Az árfolyam 2022. február 7-i.

Később kiderült, hogy a számla összegét csökkenteni kell, mert a számla nem a helyes összegről lett kiállítva. A társaság emiatt ezt a számlát sztornírozta (sztornó számla kelte február 10, de a többi dátum – teljesítés napja, fizetési határidő február 15. illetve az árfolyam dátuma február 7.) változatlan maradt, majd kiállított egy új számlát a helyes összegről az eredeti, azaz a február 7-én érvényes árfolyammal, az eredeti számlán szereplő teljesítési nappal (február 15), a számla kelte február 10., a fizetési határidő pedig február 18. A számlán előzményszámlaként hivatkozott az eredeti számla számára.

Kérdésem, hogy helyesen járt-e el a társaság? Vagy az új számlát az eredeti számlára való hivatkozás nélkül (mivel az eredeti számla a sztornószámlával már érvénytelenítve lett) a számla kiállítás napján érvényes árfolyammal (február 10.) kellett volna kiállítani úgy, hogy a számlán szereplő teljesítési nap megegyezzen a számla fizetési határidejével, február 18-ával?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Álláspontom szerint a társaság a javítás során helyesen járt el, a sztornó és az új számla együttesen tekintendő számlával egy tekintet alá eső okiratnak, amely módosítja az eredeti számlában (tévesen feltüntetett) adóalapot.

A következő kérdés az áfafizetési kötelezettséghez kapcsolódó árfolyam alkalmazása: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 80. § (1) bekezdés b) pontja szerint a számla kibocsátásakor érvényes árfolyamot kell alkalmazni az 58. § alá tartozó ügyletek esetében.

Véleményem szerint az adófizetési kötelezettség megállapítására vonatkozó árfolyamot az eredeti számla kibocsátásakor érvényes árfolyam határozta meg, a korrekció az ügylet forintban átszámított adófizetésére vonatkozó árfolyamot már nem korrigálhatja (ellenkező esetben – árfolyamingadozás esetén – ezzel a gyakorlattal vissza lehetne élni és módosítani lehetne a tényleges adófizetési kötelezettséget).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs