hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-áfabevallási, speciális adó-visszatérítési szabályok a tavaszi adócsomagban

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az általános forgalmi adózásban nem várhatók strukturális változások a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint, de több apróbb pontosításra sor kerül, amelyeket kétrészes cikksorozatban foglalunk össze. Korábbi cikkünkben a pénzforgalmi szolgáltatók nyilvántartási kötelezettségével, valamint a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos javaslatokat értelmeztük, az egyéb áfatörvénybeli várható változásokat ismertettük, mostani írásunkban pedig a speciális áfa-visszatérítési lehetőségekre, s az e-áfabevallási szabályokra irányuló módosítási javaslatokat részletezzük.

E-áfabevallás

Az idei év legjelentősebb változása az eÁfa-bevallás. A kihirdetett jogszabály alapján 2021. július 1-jét magában foglaló adómegállapítási időszakról már bevallási tervezetet készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vállalkozások számára, a hozzá beérkező számlaadatok birtokában. Mint ismeretes az eÁfa csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősülhet bevallásnak (az adózóknak a levonható adóról számlánként dönteniük kell). Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a bevallástervezet alapja a helyes (és meghatározott adókódok szerinti – lásd "NAV online számla 3.0") számlaadat-szolgáltatás, akkor, ha az adóalanyok egyébként be tudják tartani a számlakibocsátási kötelezettség teljesítésére irányadó 8 napos határidőt.

A javaslat indokolása szerint az adóhatóság a számlaadat-szolgáltatásból, valamint az online pénztárgépek általi adatszolgáltatásból beérkező adatok alapján elkészíti az adóalanyok számára az áfabevallás tervezetét. A javaslat ehhez kapcsolódóan kiegészíti az ezen adatszolgáltatási kötelezettségből származó adatok NAV általi felhasználásának célját az adóhatóság kibővülő feladatkörével is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyokra, a külföldi utasokra, valamint speciális esetekben érvényes áfa-visszatérítési lehetőségekre vonatkozó módosítási javaslatokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close