hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-áfabevallási, speciális adó-visszatérítési szabályok a tavaszi adócsomagban

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az általános forgalmi adózásban nem várhatók strukturális változások a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint, de több apróbb pontosításra sor kerül, amelyeket kétrészes cikksorozatban foglalunk össze. Korábbi cikkünkben a pénzforgalmi szolgáltatók nyilvántartási kötelezettségével, valamint a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos javaslatokat értelmeztük, az egyéb áfatörvénybeli várható változásokat ismertettük, mostani írásunkban pedig a speciális áfa-visszatérítési lehetőségekre, s az e-áfabevallási szabályokra irányuló módosítási javaslatokat részletezzük.

E-áfabevallás

Az idei év legjelentősebb változása az eÁfa-bevallás. A kihirdetett jogszabály alapján 2021. július 1-jét magában foglaló adómegállapítási időszakról már bevallási tervezetet készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vállalkozások számára, a hozzá beérkező számlaadatok birtokában. Mint ismeretes az eÁfa csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősülhet bevallásnak (az adózóknak a levonható adóról számlánként dönteniük kell). Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a bevallástervezet alapja a helyes (és meghatározott adókódok szerinti – lásd "NAV online számla 3.0") számlaadat-szolgáltatás, akkor, ha az adóalanyok egyébként be tudják tartani a számlakibocsátási kötelezettség teljesítésére irányadó 8 napos határidőt.

A javaslat indokolása szerint az adóhatóság a számlaadat-szolgáltatásból, valamint az online pénztárgépek általi adatszolgáltatásból beérkező adatok alapján elkészíti az adóalanyok számára az áfabevallás tervezetét. A javaslat ehhez kapcsolódóan kiegészíti az ezen adatszolgáltatási kötelezettségből származó adatok NAV általi felhasználásának célját az adóhatóság kibővülő feladatkörével is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyokra, a külföldi utasokra, valamint speciális esetekben érvényes áfa-visszatérítési lehetőségekre vonatkozó módosítási javaslatokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs