hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérleti díjhoz kapcsolódó továbbhárított áram számlázása

  • adozona.hu
209

Hogyan, milyen hivatkozással és fizetési esedékességgel kell kiállítani a bérleti díjhoz kapcsolódó áram számláját? Olvasói kérdésre Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A vevőnk folyamatosan bérel egy ingatlant tőlünk, amelynek a bérleti díját havonta számlázzuk, az adott hónap 5. napján, 20 napos fizetési határidővel, így a fizetési határidő például 2021. 05. 25. A főtevékenységhez kapcsolódóan a bérlő által használt áramot is kiszámlázzuk neki, szerződés szerint 30 napos fizetési határidővel. Az áramszámla (melléktevékenység) kiállításakor hivatkozni kell annak a főtevékenységnek a számlájára, amelynek a fizetési határideje még nem járt le. De ha 2010. 05. 07-én 30 napos fizetési határidővel kiállítjuk a számlát, az 06. hóra fog esni, viszont 06. havi bérleti díj számla ilyenkor még nincs kiállítva. Kérdésem, hogy lehet-e hivatkozni olyan bérleti díj számlára, amely még kiállításra sem került? Mi a megoldás ebben az esetben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Idézem a tárgyban kiadott adóhatósági tájékoztatót:

"Amennyiben a felek abban állapodtak meg, hogy a módosítás következtében pótlólag fizetendő összeget külön rendezik (és nem egy következő időszak ellenértékét növelik meg ezzel az összeggel), és erre fizetési esedékességet állapítanak meg, úgy ahhoz kapcsolódóan meg kell vizsgálni, hogy az áfatörvény 58. §-ának mely bekezdése alapján határozandó meg a teljesítési időpont, így az ahhoz kapcsolódó adófizetési kötelezettség az új számla kibocsátásakor, az időszak végén vagy a fizetés esedékességekor keletkezik vagy az időszak utolsó napjától számított 60. napon.

Amennyiben például a fizetési esedékesség és az új bizonylat kibocsátása is megelőzi az időszak végét, úgy a korrekció miatti új teljesítési időpont is az új számla kibocsátásához igazodik.

Amennyiben viszont az új fizetési esedékességi időpont az időszak végétől számított 60. napon belülre vagy a 60. napra esik, úgy az új teljesítési időpont a fizetési határidő napja. Ilyenkor az adóalany a pótlólagosan fizetendő adót is a megállapított teljesítési időpontot magában foglaló adó-megállapítási időszakban veheti figyelembe, nem kell tehát önellenőriznie.

Amennyiben a fizetési esedékesség az adott időszak végétől számított 60. napon túli, úgy teljesítési időpontnak az időszak végétől számított 60. nap számít, vagyis attól függően merülhet fel önellenőrzési kötelezettség, hogy ezt az időpontot magában foglaló adómegállapítási időszakról az áfa bevallás benyújtása már esedékessé vált-e, megtörtént-e. Mivel az utólag fizetendő ellenértékhez új fizetési esedékesség, a teljesítést meghatározó tény tartozik, arról új – az áfatörvény 159. §-a szerinti – számlát, illetve adott esetben nyugtát kell kibocsátani (vagyis nem az áfatörvény 170. §-a szerinti adattartalmú számlával egy tekintet alá eső okiratot)."

Mint látható, amennyiben az útólag fizetendő ellenértékhez új fizetési esedékesség, így a teljesítést meghatározó tény tartozik, arról új számlát indokolt kiállítani, azaz arra nem a számlakorrekcióra vonatkozó szabályok vonatkoznak, így az eredeti időszak számlájára nem szükséges hivatkozni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs