hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tudni a jogkövetési vizsgálatról

  • Kocziha Andrea, Partner, Managing Director, Moore Hungary

Az adóhatóság kétféle módon vizsgálhatja az adózókat: adóellenőrzéssel és jogkövetési vizsgálattal. Tapasztalataink alapján az adóhatóság sokkal gyakrabban él az adóellenőrzésnél célzottabb és gyorsabb vizsgálatot lehetővé tevő jogkövetési vizsgálat intézményével, mint ahány adóellenőrzést indít. Ezt mutatja, hogy a NAV gyakorlatában jelenleg az ellenőrzések 93 százalékát teszik ki a jogkövetési vizsgálatok.

A jogkövetési vizsgálat jelenlegi elnevezésével és szabályrendszerével 2018 óta létezik a magyar adóigazgatási eljárásban. Az alábbiakban bemutatjuk az adóellenőrzés és a jogkövetési vizsgálat közötti főbb különbségeket, illetve felhívjuk a figyelmet a legfontosabb szempontokra, amelyekre érdemes figyelni a NAV által indított jogkövetési vizsgálatokkal kapcsolatban.

Ellenőrzéssel lezárt időszakot teremt-e a jogkövetési vizsgálat?

A jogkövetési vizsgálat az adóellenőrzéssel ellentétben nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság ismételten vizsgálat alá vonhatja az adózót egy már korábban vizsgált időszak, illetve adónem tekintetében is. A jogkövetési vizsgálat elindításával nem kell megvárni a bevallással érintett időszak lezárultát, a vizsgálat ezt megelőzően is megindítható. Adóellenőrzést ezzel szemben ugyanazon időszakra alapvetően csak egyszer folytathat az adóhatóság a felülellenőrzés és ismételt ellenőrzés ritka esetei kivételével.

Olvassa el a téma kapcsán az "Adóellenőrzések 2023-ban: ezekre a területekre fókuszál a NAV" és "Jogsértő az adósok személyes adatainak közzétételét előíró magyar szabályozás" című írásokat is! Az adózás rendjével kapcsolatos egyéb cikkeinket itt találja.

Milyen ellenőrzési cselekményeket végezhet az adóhatóság a jogkövetési eljárás során?

Az adóhatóság széleskörű jogosultságokkal rendelkezik ebben az eljárásban is. Többek között információkat gyűjthet a bevallásokban szereplő adatok valódiságáról, a gazdasági események körülményeiről, illetve ellenőrizheti például az adóbevallási kötelezettségeket és a fizetési kötelezettségek megfelelő teljesítését is.

Az adóhatóság gyakran vizsgálja az adózók könyvelését és a számviteli nyilvántartásokat is, amelyek alapján megállapítható, hogy az adózó milyen ügyleteket végzett és azokat hogyan számolta el adózási szempontból. Ezen felül az adóhatóság felmérheti az adott vállalkozás körülményeit a megrendelők köréről, a tapasztalható forgalmi viszonyokról, a vállalkozási tevékenységhez használt tárgyi eszközökről és a vállalkozásban részt vevő személyekről szóló jegyzőkönyv készítésével, továbbá termékek előállítását, raktározását, szállítását, felhasználását, valamint a termékekkel kapcsolatosan végzett tevékenységeket is vizsgálhatja, akár helyszíni ellenőrzés keretében is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen megállapítást tehet az adóhatóság jogkövetési vizsgálat során, indíthat-e adóellenőrzést az adóhatóság egy jogkövetési vizsgálat eredményeként, melyek a határidők, valamint, hogy mit érdemes még szem előtt tartani jogkövetési vizsgálat esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő kiegészítő tevékenysége

Lepsényi Mária

adószakértő

Magyar Kultúráért Alapítvány támogatása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3