hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törölt adószámmal kiállított számla befogadása, rendezése

  • adozona.hu
1

A kft. befogadott egy katás egyéni vállalkozótól származó számlát, majd ki is egyenlítette azt, mivel a teljesítés valós volt. Később azonban szembesült azzal a ténnyel, hogy az egyéni vállalkozó adószámát már törölték. Mit kell ilyenkor tenni, ha jogszerűen akarunk eljárni? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft.-nek egy egyéni vállalkozó szolgáltatásról számlákat állított ki, ténylegesen elvégzett tevékenységről, 2019. július óta. Most derült ki, hogy az egyéni vállalkozó korábban két hónapig volt katás egyéni vállalkozó, de az adószámát már törölték, vagyis már egyáltalán nem vállalkozó, de alanyi mentes katásként ezután is tovább számlázott. A kft. a számlákat befogadta és kiegyenlítette, mivel a teljesítések megtörténtek. Szeretnénk ezt a helyzetet rendezni. Én úgy gondolom, hogy havonta megbízási díjként le kell számfejteni a 10 százalék költséghányad figyelembevételével. Mivel a minimálbér 30 százalékát meghaladja az összeg, így járulékot is kell vonni az szja mellett. És természetesen a költséggel csökkentett összeg után meg kell fizetni a szochót és a szakképzési hozzájárulást. A T1041-en pedig be kell jelenteni. A kérdésem az, hogy ez így helyes-e. Esetleg van-e arra mód, hogy a tőle levont járulékokat a NAV tőle kérje? Esetleg van-e bármi más módja a helyzet rendezésének?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Elöljáróban szeretném felhívni szíves figyelmét arra, hogy egzakt választ csak a tényállás teljes körű ismeretében áll módunkban adni.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 5. § (1) bekezdés i) pontja szerint a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik az adószám alkalmazását törlő határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás adószámának alkalmazását az adóhatóság az adóalanyiság ideje alatt véglegessé vált döntéssel törli.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

Az ezt követően kifizetett díjak – a megadott információk szerint – munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelemnek minősülnek (tehát azok után a kifizetőnek szochót, szakképzési hozzájárulást kellett volna fizetni, illetve le kellett volna vonni az egyéni járulékokat és az szja-t, ahogy ez a kérdésben helyesen szerepel). Önmagában az, hogy az érintettek nem tudtak egy ideig az említett történésekről, nem mentesít a kérdéses adó és járulékterhek alól.

A kifizetőt terhelő adókat, illetve a járulékokat önellenőrzéssel kell rendezni, míg a le nem vont szja tekintetében a következő a helyes eljárás: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 15/A §-a szerint ha a kifizető a kifizetésről szóló igazolás kiállítását követően tárja fel, hogy a magánszemély adóelőlegét, adóját nem a törvényben meghatározottak szerint állapította meg és vonta le, a feltárt hibát nyilvántartásba veszi és az adókülönbözet összegéről, a kifizetés jogcíméről, valamint a kifizetésről szóló igazolás kiállításának időpontjáról az adóazonosító szám feltüntetésével 15 napon belül bejelentést tesz a magánszemély állami adó- és vámhatóságához és a magánszemélyt értesíti, kivéve, ha a magánszemély értesítési címét nem ismeri.

Amennyiben a hiba a törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű adó, adóelőleg levonását eredményezte, a munkáltató (kifizető) az igazolás kiállításának napjától a nyilvántartásba vétel napjáig a levonni elmulasztott adó, adóelőleg után önellenőrzési pótlékot állapít meg, vall be, és fizet meg. A kifizető a bejelentési, az önellenőrzési pótlék megállapítási és bevallási kötelezettség teljesítésével mentesül az adólevonási kötelezettség megsértésével összefüggő jogkövetkezmények alól. A kifizető bejelentése alapján az adókülönbözetet az állami adó- és vámhatóság határozattal írja elő a magánszemély terhére vagy javára. Hasonló az eljárás a le nem vont egyéni járulékok tekintetében (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény [Tbj.] 82. §).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Vadász Iván

A felek között vállalkozási szerződés jött létre, még akkor is, ha az egyéni vállalkozó adószámát törölték. A "Vállalkozó" önálló tevékenységből származó jövedelemre tesz szert, tehát szó nincs arról, hogy a Megrendelő kft.-nek kellene szociális hozzájárulási adót vagy szakképzési hozzájárulást fizetnie.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1