hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rejtett bírságaknák

  • Bartha Katalin (okleveles adószakértő)

Közeledik a társasági adó bevallásának, s ezzel egyidejűleg a 2012. évi kapcsolt ügyletekre vonatkozó transzferár nyilvántartások elkészítésének határideje – május 31. A transzferárakra irányuló adóhatósági ellenőrzések egyre lényegre törőbbek, alaposabbak, a kivetett bírságok az áfa-bírságok mellett az egyik legnagyobb bírságbevételt biztosítják az államnak.

Bár immáron 8 éve deklaráltan része adórendszerünknek a transzferár és az ezzel kapcsolatos adókötelezettségek, még most is számos vállalkozásnál hiányzik, vagy elkészítették ugyan, de hibásak, hiányosak, s ezért jelentős adókockázatot rejtenek magukban a transzferár nyilvántartások. Az elmúlt években a multinacionális cégek kétharmadánál volt már transzferár-vizsgálat, s minden ötödik vizsgálat érdemi megállapítással zárult. 

A transzferár kötelezettség teljesítése során elkövetett hibák komoly következményekkel járhatnak a vállalkozások számára, mégis lényegesnek is tekinthető típushibákkal találkozhatunk.Továbbra is gyakori a nyilvántartás késedelmes elkészítése, pedig az adóhatóság nem csak a dokumentáción szereplő dátumot, hanem például a külső szakértővel kötött szerződés vagy a számla szerinti teljesítési adatokat is gyakorta vizsgálja.

Bár az ellenőrzések már rég túlléptek a formai követelmények ellenőrzésén, még most is előfordul, hogy a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X.16.) PM rendeletben rögzített kötelező tartalmi elemek hiánya vagy azok hiányos, felületes elkészítése miatt számíthat bírságra az adózó. Emellett pedig logikai, összefüggésbeli hibák, hiányosságok gyengítik a dokumentációban leírtak elfogadhatóságát. Ezek különösen nagy problémát jelenthet, ha egyébként a társaság eredményessége, az ügyletek során alkalmazott felár, haszon elmarad a szokásos piaci eredménytől, eredménytartománytól, felártól, haszontól, s az adózó nem tart indokoltnak kiigazítást.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs