hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor és kinek kell jelentenie a készpénzes értékesítést?

  • Adózóna

Bár régi szabály, hogy a készpénzes értékesítést, szolgáltatást jelenteni kell a NAV-hoz, időnként felmerül a kérdés, hogy ezt kinek és milyen esetben kell megtennie. Olvasói érdeklődésre dr. Verbai Tamás szakértőnk válaszolt.

"Működésünk során sok készpénzes számlát állítunk ki. Van-e adatszolgáltatási kötelezettségünk a NAV, vagy valamely más hatóság felé? Azt hallottuk, hogy a hónap végén összesítőt kell készíteni, és beküldeni, de nem tudjuk, hova, kinek." - érdeklődött Olvasónk.

Szakértőnk mindenek előtt felhívta a kérdező figyelmét, hogy, hogy valamennyi eset csak annak összes körülménye ismeretében ítélhető meg egzakt módon.

Ugyanakkor tájékoztatta Olvasónkat arról, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 17. §  (9) bekezdése szerint a készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének – a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével – be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást, egyéb esetben a kétmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást.

A fenti jogszabályi rendelkezés értelmében tehát valóban tartalmaz az Art. bejelentési kötelezettséget a készpénzfizetések kapcsán, azonban ez a szolgáltatás igénybevevőjét, a vevőt terheli (nem pedig a számlakibocsátót).

A bejelentési kötelezettséget az adóhatóság által rendszeresített „40” jelű, „Bejelentés a készpénzfizetésről” elnevezésű nyomtatványon kell teljesíteni.
Szakértőnk megegjegyezte még, hogy a bejelentési kötelezettség a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók közötti jogügyletekre is vonatkozik, illetve a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett és a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók között megvalósult készpénzfizetésre is alkalmazni kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close