hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lelépett a könyvelő, nem adja át az iratokat, mit tehet a cég?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
5

A gazdálkodók néha azzal a problémával szembesülnek, hogy a korábbi könyvelő többszöri felszólítás és megkeresés ellenére sem hajlandó átadni a könyvelési anyagot. Gyakran az érintett személy válaszolni sem hajlandó a megkeresésekre, illetve nem lehet vele felvenni a kapcsolatot a korábban megadott elérhetőségein. Kérdésként merülhet fel, ilyen esetben hogyan járjon el a gazdálkodó, hogy egy későbbi esetleges ellenőrzés során ne legyen a részére felróható, miért nem tudja bemutatni a könyvelési bizonylatokat.

Bizonylatok megőrzéséhez kapcsolódó kötelezettségek

A bizonylatok megőrzésével kapcsolatban az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 78. paragrafusának (2) bekezdése és az 1. számú melléklet 1.13. pontja, illetve a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 169. paragrafusa tartalmaz előírásokat.

Az Art. 1. számú mellékletének 1.13. pontja szerint az állami adó- és vámhatósághoz be kell jelenteni az adózó iratai, elektronikus alapon rendelkezésre álló bizonylatai és nyilvántartásai őrzésének helyét, ha az nem azonos az adózó székhelyével vagy a lakóhelyével, illetve azt, ha a bizonylatokat, könyveket, nyilvántartásokat – online hozzáférést biztosítva – elektronikusan őrzi meg. Az Art. 78. paragrafusának (2) bekezdése szerint az adózó az iratokat a könyvelés, feldolgozás időtartamára más helyre továbbíthatja, az adóhatóság felhívására azonban azokat három munkanapon belül be kell mutatnia.

Az Szt. 169. paragrafusának (1)–(2) bekezdései rögzítik, hogy a gazdálkodó az üzleti évről készített beszámolót, az üzleti jelentést, valamint az azokat alátámasztó leltárt, értékelést, főkönyvi kivonatot, továbbá a naplófőkönyvet, vagy más, a törvény követelményeinek megfelelő nyilvántartást olvasható formában legalább 8 évig köteles megőrizni.

A könyvviteli elszámolást közvetlenül és közvetetten alátámasztó számviteli bizonylatot (ideértve a főkönyvi számlákat, az analitikus, illetve részletező nyilvántartásokat is) legalább 8 évig kell olvasható formában, a könyvelési feljegyzések hivatkozása alapján visszakereshető módon megőrizni.

Mivel az Art. 77. paragrafusának (1) bekezdése szerint a jogszabályban előírt bizonylatot, könyvet, nyilvántartást – ideértve a gépi adathordozón rögzített elektronikus adatokat, információkat is – úgy kell kiállítani, illetve vezetni, hogy az az adó alapjának, az adó összegének, a mentességnek, a kedvezménynek, a költségvetési támogatás alapjának és összegének, továbbá ezek megfizetésének, illetve igénybevételének megállapítására, ellenőrzésére alkalmas legyen, ezért célszerű jegyzőkönyvbe venni, hogy a bizonylatok a cég korábbi könyvelőjének magatartása miatt nem állnak rendelkezésre.

A jegyzőkönyvnek célszerű tartalmaznia azokat a körülményeket, amelyek a bizonylatok, könyvelési anyagok elvesztéséhez vezettek, továbbá azokat a feladatokat, amelyeket a gazdálkodó a bizonylatok, könyvelési anyagok pótlása, a számviteli rend helyreállítása érdekében megtesz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit lehet tenni, ha nincs meg a könyvelési anyag!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)

A vállalkozások miért nem szkennelnek be minden számlát és bankszámlakivonatot, mielőtt átadják a könyvelőnek?
Igen sok időbe kerül, de legalább ellenőrizni tudnák, hogy minden számlát lekönyvelt-e a könyvelő.

Adózóna

Kedves Hozzászólók! Köszönjük visszajelzéseiket, cikkeinkkel igyekszünk segíteni olvasóinkat problémáik megoldásában, témajavaslataikat pedig örömmel fogadjuk és továbbra is várjuk. Az Adózóna csapata

Ruszin Zsolt

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületénél is hetente jelentkeznek ügyfelek, hogy eltűnt a könyvelő. Egyedül az MKOE ajánlja, hogy a nehéz helyzetbe került tagjai számára ügygondnokot szervez és kínál fel az ügyfél számára. A bajba jutott ügyfeleknek is mindig azt ajánljuk, hogy az MKOE tagjai közül válasszanak maguknak új könyvelőt.

glivi

Javaslok egy olyan cikket is, hogy mit tehet a könyvelő, ha az ügyfél (többnyire fizetési hátralékot hagyva) tűnik el, a könyvelési anyagát nem vitte el, nem jelentkezik érte, nem veszi át többszöri felszólításra esetleg postai küldeményként is visszajön az anyag.(Pedig iratőrzési hely NEM a könyvelő irodája)

buczimisi

Nagyon jó ez a cikk, olyan mintha nekünk írná az Adózóna a cikkeket, ha van egy problémám 2-3 héten belül írnak róla egy cikket. :) Idén rövid időszakon belül, 3 hónap alatt, négy olyan ügyfél keresett meg, akinek eltűnt a könyvelője és rendezetlen volt az elmúlt 2-3 évben a könyvelése, illetve a bevallásai, az íratok beszerzése folyamatban van, a rendőrség közbenjárásával.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs