hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lajos bácsi elájulna: mégis hogyan gondolja ezt az NGM?

  • Sinka Júlia, adószakértő, mérlegképes könyvelő
5

Lajos bácsi zseniális könyvvizsgáló volt. Sajnos már nincs közöttünk, de sokan, és sokat tanultunk tőle. Kisujjában volt a számvitel, igényes volt és szerethetően szigorú. Ahogy valamikori tanítványai azóta is emlegetik bármely könyvelési hibával kapcsolatban, ”ha ezt látná, Lajos bácsi elájulna”. Lajos bácsi most is elájulna… Hogy miért?

Mielőtt rátérnék a szikár és szigorú tényekre, tegyünk egy kis képzeletbeli kitérőt!

Verőfényes, szép nyári nap, délelőtt 10 óra. Dr. Orvos Ottó – diabetológus főorvos – helyet foglal egy magányos asztalnál a kórház büféjében. Előtte fehér porcelántányér, rajta egy franciakrémes, egy szelet dobostorta és két Rigó Jancsi (bizony – szokta mondani a főnővér – édesszájú a drága főorvos úr). Továbbá egy pohár kóla is része az idillnek, amit most váratlan esemény zavar meg. Főhősünk – félig behunyt szemmel átadván magát a várható élvezetnek – éppen egy franciakrémes-darabkát tűz a villájára, amikor egy cingár fickó huppan le kéretlenül és köszönés nélkül a szemben lévő székre.

– Jó napot! – morogja a doki, igazán nem vágyik most társaságra, ráadásul ez a fura figura kigúvadt szemekkel méregeti őt. Egész felsőtestével előrehajol, állát tenyerébe támasztja és figyel.

– Rengeteg cukor, szénhidrát… és az a sok, zsíros tejszín! – csóválja a fejét szemrehányóan. Pedig van már egy kis pocakunk is, igaz, főorvos úr? csipkelődik kajánul. Dr. Orvos Ottó türelme legendás, de úgy tűnik, az most cserbenhagyni készül őt.

– Hogy merészeli?! Ki maga?!– förmed rá a pimaszra.

– A CSEGESZ-től jöttem, revizor vagyok – leheli a fickó.

– Mi az a CSEGESZ? – pislog döbbenten a doktor.

– Az Egészségügyi Minisztérium Csak Egészségeset Eszik Főosztályának dolgozom, az orvosokat ellenőrizzük, jó példát mutatnak-e betegeiknek, vagy támogatják őket ön- és egészségpusztító életmódjukban. Úgy látom, a doktor úr hozzáállásával komoly problémák vannak.

– Mi van…?! – és itt Dr. Orvos Ottó száját olyan kifejezés hagyja el üvöltve, amit utoljára az érettségi bankettjén – annak is már több mint harminc éve – hallottak tőle.

Kedves Olvasó, el tudja képzelni, hogy ilyesmi a valóságban is megtörténhet? Ön is úgy véli, a betegeknek, általános egészségi állapotuknak semmilyen szempontból nincs köze ahhoz, hogy orvosuk mit falatozott reggelire? Kizárt, hogy ha az orvos diétázik, a betege karcsúsodik (vagy fordítva)?  Esetleg azt gondolja, annak, aki ezt kitalálta, van némi gond a buksijában?

Pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajátos logikával, pontosan erre készül, bár alanyai nem az orvosok – persze nem kizárt, hogy az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma is vérszemet kap majd –, hanem a könyvelők, adótanácsadók, adószakértők.

Az internet – némi bocsánatos képzavarral élve – a szakma háborgásától hangos, és jó okkal. A könyvelői, adótanácsadói munkához türelem és empátia kell, és képviselői valószínűleg azt hitték, őket a néhány hét alatt életbe lépő, visszamenőlegesen módosító jogszabályok honában már nem lehet meglepni. A szaktárcának a jelek szerint mégis sikerült: kiverte a biztosítékot az a javaslatuk, amely szerint külön hatóság ellenőrizné a könyvelőket, adótanácsadókat, adószakértőket, okleveles adószakértőket.

Az sem lendítette az NGM-et a számviteli szakemberek népszerűségi listájának élére – és a vita is innen datálható –, hogy a HVG-nek adott interjúban Orbán Gábor, az NGM államtitkára. Eszerint egy interjúban kijelentette, hogy a gazdaság kifehérítésének egyik módját egy pénzügyi ágazati közfelügyelet felállításában látják: ahelyett, hogy 800 ezer céget és több millió magánszemélyt vizsgálna a NAV, jobb lenne, ha azt a 60 ezer adószakértőt, könyvelőt, könyvvizsgálót vizsgálná, akik "nekik szállítják a féllegális adózási gyakorlatot".

Az adótanácsadók és a könyvelők egyetértenek a minisztériummal (és majdhogynem kivételesen egymással is) abban, hogy a munkájukat tisztességesen végző szakemberek elemi érdeke a szektor szabályozása. A véleménykülönbség ennek módjában van.  Mi – okleveles adószakértőként fogalmazhatok így – azt szeretnénk, és szakmai képviseleteink is ezt szorgalmazzák, hogy azok a „szakemberek” akadjanak fenn valamiféle hálón, akik engedély és megfelelő képzettség nélkül dolgoznak. Nem kell magyaráznom, hogy ez miért érdeke a könyvelőknek is.

Az első, és minden érintett fél számára elfogadható lépés ehhez az lehetne, hogy meghatározott nagyságú adótömeg felett csak adótanácsadói, adószakértői, okleveles adószakértői együttműködéssel készíthessen a vállalkozás adóbevallást, biztosítva ezzel az adóbevételek jobb befizetését.

A mélyen megsértett szakemberek szerint az NGM javaslata már csak azért sem védhető, mert a terveik szerint felállítandó hatóságtól nem lehet adóbevétel-növekedést várni, mivel egyértelműen csak azokat az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szolgáltatókat tudná vizsgálni, akik már jelenleg is a törvényeknek megfelelően működnek.

Mindezekhez alapján egyet kell értenünk Dr. Orvos Ottóval…

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
Burgo Éva

Ez az adózási rendszer a kapkodást és a hozzá nem értést tükrözi. Egymásnak ellentmondó paragrafusok, az egyes törvények közti összhang hiánya jellemzi. Mi értelme van a folyamatos szolgáltatások ÁFA-ja állandó módosításának? Kinek van ebből haszna? A költségvetésnek nem. Minden adótörvényünk túlbonyolított áttekinthetetlen. Több mint 40 éve vagyok a szakmában, sok mindent megéltem, de ami most van?

Ruszin Zsolt

Az adózás külön államtitkárságot fog kapni. Ezzel egyidejűleg talán a szakma javaslatait is megfogadják az új államtitkárságon.

emelhu

Valaha létezett az a szép önszerveződő intézmény, hogy KAMARA.
Egyes szakmáknál (orvos, ügyvéd) van is olyan, hogy csak az végezhet el bizonyos feladatokat, aki a Kamara tagja. A kamara pedig (a tagok saját jól felfogott érdekében és főleg ÖNSZERVEZŐDŐ módon) szakmai, morális mércét alkotott.

Persze a politika (és a rá települő pénzszivattyú apparátus) ezt az intézményt is tönkretette.
Pedig nem kellene újabb drága (és várhatóan impotens vagy túlhatalommal visszaélő) állami szervezetet létrehozni, csak hagyni működni a jobb gazdaságokban már bevált kamarai rendszert.

Rumata

"Az első, és minden érintett fél számára elfogadható lépés ehhez az lehetne, hogy meghatározott nagyságú adótömeg felett csak adótanácsadói, adószakértői, okleveles adószakértői együttműködéssel készíthessen a vállalkozás adóbevallást, biztosítva ezzel az adóbevételek jobb befizetését."

Na ne hülyéskedjünk már.

A normális az volna, ha az adórendszer nem volna annyira túlbonyolítva, hogy az adóbevalláshoz külön adószakértőre legyen szükség.

Az adórendszerünk túlbonyolítottsága nemzetellenes bűntett, aminek károkozása nemcsak az indokolatlanul magas adminisztrációs költségekben, hanem az adózási morál romlásában is megnyilvánul.

Normális ember nem hiheti, hogy ez a túlbonyolított adórendszer bármiféle értelmes céllal indokolható volna.

Úgyhogy jó volna egy drasztikus adóreformot és számviteli reformot végrehajtani, mielőtt még oda jutunk, hogy méfg a személyi jövedelemadó bevallást is csak adótudományi PhD fokozattal rendelkezők készíthetnek.

krizsik

Szerintem cégünket az elmúlt három évtizedben már kb három "álruhás" Apehos vizsgálta.Számlagyár-szerű és egyéb nagyon furcsán működő cégek vezetőjeként jelentkeztek, mint új ügyfél. Nem vállaltuk a munkákat, de nem tartjuk sértőnek.
Bizony az átkos Amerikában a cigiző orvosokat nem igazán veszik fel a jobb kórházak.
Egy kis bűnözés az orvosnál is belefér, de én is elvárom a "példamutatást" az orvostól is.
Én vagyok fura?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla pénztárgépes boltban?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close