hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogutódlás: adóhatósági határozat kontra bírósági döntés

  • dr. Marosi Andrea

A keresetlevelet fő szabályként az elsőfokú döntést hozó hatósághoz kell benyújtani. A keresetlevél benyújtásának határideje 30 nap az adóhatósági határozat kézhezvételétől számítva, ez jogvesztő. Ez lényeges különbség a többi polgári perhez képest, amelyeknél a keresetlevél csak a bíróságra nyújtható be. Okok és magyarázatok.

Az iratok általában az elsőfokú adóhatóságnál találhatóak meg, valamint az esetleges végrehajtással kapcsolatos ügyintézés is ott történik, tehát azt mondhatjuk, hogy az oda-vissza postázástól és levelezéstől mentesítette a jogalkotó a hatósági szerveket.

A jogalkotó ugyanakkor kiegészítő szabályként meghagyta azt a lehetőséget, hogy ha adózó az általános gyakorlatból kiindulva esetlegesen a bírósághoz nyújtja be a keresetlevelét, ez ugyanúgy érdemi benyújtásnak számít, és a bíróság köteles a keresetlevélre intézkedni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close