hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás: a bejelentés előtt ellenőrizze alaposan dolgozója adatait!

  • adozona.hu

Egy egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentett munkavállaló esetében a cég által megadott adóazonosítóhoz nem a közölt név tartozik – derült ki az adóhivatal értesítése nyomán. A munkáltató nem tudja bevallani a közterheket, mit tehet? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

A kérdés konkrétan így szól: „2020 nyarán mezőgazdasági idénymunkára egyszerűsített foglalkoztatottakat alkalmaztunk a több napig tartó szüret idején. Az egyik foglalkoztatott az adatait megadta, az igazolványait viszont nem láttuk. A 20T1042E nyomtatványt beküldtük, amiről elfogadó nyugtát kaptunk. Az adóazonosító jel és a születési dátum közötti összefüggést ellenőriztük, egyeztek. A foglalkoztatottak díjazását kifizettük, amit aláírásukkal elismertek. Az adóhivatal értesítése szerint a 20T1042E bejelentőn az egyik adóazonosítóhoz nem a megadott név tartozik, a bejelentésünk így hibás. A munkavállalót már lehetetlen elérni, a bérét megkapta, nem érdeke, hogy segítsen a mi problémánkon, illetve állítja, hogy őt úgy hívják, és az az adóazonosító jele, amit megadott. A 08-as bevalláson sem tudjuk szerepeltetni, mert valószínűleg az is pont ilyen hibaüzenetet kapna, törölni sem lehet, és a T1042 is hibás. A közterheket természetesen megfizetem, de nem tudom jelenleg bevallani. Mit tehetek?”

Szakértőnk válasza elején felhívta a figyelmet arra, hogy a kérdésben szereplő problémára csak a tényállás teljeskörű ismerete mellett adható egzakt válasz.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 11. paragrafus (1) bekezdése szerint egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató köteles az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a (2) bekezdés szerinti adatokat.

Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése szerint a munkáltató bejelentési kötelezettségét az (1) bekezdésben meghatározott módon, az egyszerűsített foglalkoztatás céljából létesített munkaviszonyra vonatkozó alábbi adatok közlésével teljesíti:

a) a munkavállaló neve,

b) a munkáltató adószáma,

c) a munkavállaló adóazonosító jele és társadalombiztosítási azonosító jele,

d) az egyszerűsített foglalkoztatás 1. paragrafus (1) bekezdés szerinti jellege,

e) a munkaviszony napjainak száma.

A bejelentések adatait a NAV automatikusan, számítógépes programmal ellenőrzi, melynek eredményeként a hibás bejelentések, melyek alapján a foglalkoztatott nem beazonosítható, nem keletkeztetnek egyszerűsített foglalkoztatási munkaviszonyt. A NAV a hibás bejelentésekről tájékoztató/hiánypótlásra felszólító levelet küld a bejelentő részére. A hibás bejelentéseket – amennyiben azok módosíthatók – a NAV értesítésében szereplő határidőn belül javítani kell.

A foglalkoztatott által megadott adatokat célszerű a bejelentést megelőzően hiteles forrásból ellenőrizni, hogy a kérdés szerinti anomália a jövőben elkerülhető legyen. Amennyiben a munkáltató a bejelentéssel összefüggő hibát határidőn túl észleli, vagy azt nem tudja javítani, akkor már csak az egyszerűsített foglalkoztatás normál munkaviszonnyá minősítésével orvosolható a hiányosság. Ennek bejelentéséhez is szükség van az érintett foglalkoztatott adatainak beszerzésére, a közterhek megfizetése mellett azt javaslom, hogy készítsenek egy feljegyzést azokról az utólagos intézkedésekről, amiket a foglalkoztatott beazonosítása érdekében megtettek, ezzel is csökkentve egy esetleges adóellenőrzés nyomán kiszabható bírság mértékét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close