hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csalás, adócsalás, költségvetési csalás: ez a bírósági gyakorlat

  • dr. Marosi Andrea

A vádlottak, akiket büntetőeljárás során védtem, a cselekményeket 2002 nyarán követték el. Azóta többször változott az adóval kapcsolatos cselekmények büntetőjogi elbírálása. A bíróságnak ítélkezésében rá kellett arra mutatnia arra, hogy a jelenleg hatályos Btk. szerinti költségvetési csalás a Btk. melyik - változó - tényállása szerint értékelhető. Ez azonban nem történt meg. Marosi Andrea ügyvéd írása.

A bíróság a négy vádlott közül csak egyetlen személyt, az ügyvezetőt mondta ki bűnösnek, az ő esetében azt vizsgálta meg mindenekelőtt, hogy az elkövetéskor, vagy az elbíráláskor hatályos törvény alkalmazása a kedvezőbb-e a számára, és a Btk. 2. § -a alapján úgy foglalt állást, hogy az elkövetéskor hatályos szabályokat kell alkalmazni, mert mind a büntetés kiszabási szabályok alkalmazása szempontjából, mind pedig a minősítést tekintve ez a kedvezőbb.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozóból őcsg

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozó szja, áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Foglaló személygépkocsi

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close