hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bírság, bizonyíték, ellenőrzés – változnak az adóeljárási szabályok

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az Országgyűlés napirendjén lévő őszi adócsomagból (az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló T/2931. számú törvényjavaslatból) ezúttal az alábbiakban az adózás rendjéről szóló, illetve az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényre vonatkozó módosításokat vesszük górcső alá.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) módosítása

Szankciók, az adózók minősítése

A régi Art.-ban rögzített bírságolást megalapozó két törvényi tényállást vezetne vissza az Országgyűlés az új Art.-ba arra az esetre, amikor az adózó a számviteli törvény alapján összeállítandó szabályzataiban foglaltaktól eltérően járt el, továbbá, amikor a közzétett beszámolója a beszámoló szempontjából lényegesnek minősülő információkat nem tartalmazott vagy tévesen mutatott be. A törvényjavaslat értelmében lényegesnek minősül a beszámoló szempontjából minden olyan információ, amelynek elhagyása vagy téves bemutatása – az észszerűség határain belül – befolyásolja a beszámoló adatait felhasználók döntéseit.

Az adóelőleg-kiegészítési szabályok megsértése esetén kiszabható mulasztási bírság maximális mértéke húsz százalékáról tíz százalékára csökken. A bírság továbbra is akkor fizetendő, ha az adózó az esedékességig az adóévi várható adó összegét – figyelemmel az adóév során megfizetett előleg összegére is – nem fizette meg legalább kilencven százalékos mértékben, a befizetett előleg és az adóévi adó kilencven százalékának különbözete után. A törvény továbbá változatlanul a bírság kiszabható maximumát tartalmazza, tehát a konkrét bírság mértékét az adózó javára és terhére szóló körülmények értékelése alapján szabja ki az adóhatóság.

A törvényjavaslat megszüntetné az Art. azon rendelkezését, amely értelmében az adóhatóság nem szabhat ki adóbírságot, késedelmi pótlékot a kivetés útján megállapított helyi adók ellenőrzése során.

A törvényjavaslat egyértelművé teszi továbbá, hogy a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához kapcsolódó kockázatos adózói minősítés addig tart, amíg az adózó a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listájában szerepel. Az adóhatóság a honlapján közzétett adózók adatait – feltéve, hogy a közzététel alapjául szolgáló jogsértést az adózó ismételten nem követte el – a közzétételtől számított két év elteltével törli.

Be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztatók közzétételére vonatkozóan a törvényjavaslat pontosítaná a jelenlegi szabályozást azzal, hogy nem alkalmazhatók az ott előírt rendelkezések azon adózók esetében, amelyek vonatkozásában az állami adó- és vámhatóság a mulasztási bírság kiszabását azért mellőzte, mert az ellenőrzést megelőző bevallással lezárt utolsó adómegállapítási időszak vonatkozásában az ugyanazon jogviszonnyal összefüggő bevallási kötelezettségének az adózó eleget tett.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen változások várhatók például az információszolgáltatásban, az eljárási szabályokban és a veszteséges cégek ellenőrzésében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close