hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átutalásos számla fizetése készpénzzel: kell-e mulasztási bírsággal számolni?

  • adozona.hu

Gazdabolt nagykereskedőtől rendeli a termékeit (a bolt készletének megfelelően, ha a készlet csökken valamiből, akkor rendel). Minden esetben átutalásos számlát kap, de annak ellenértékét készpénzzel egyenlíti ki, havonta több millió forint értékben. Vonatkozik-e a felekre a 20 százalékos mulasztási bírság? Ha igen, akkor azt mikor, milyen bevalláson kell bevallani? A be nem vallásnak milyen következményei lehetnek? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter adószakértő (Trutax Kft.) válaszolt.

A felmerült kérdések kapcsán első körben az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényt (Art.) szükséges megvizsgálni. A 114. paragrafus (3)–(4) bekezdései a következőképp rendelkeznek:

(3) „Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést.”

(4) „Azon készpénzben teljesített fizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít, a (3) bekezdés alkalmazásában egy szerződés alapján teljesített készpénzfizetésnek kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra.”

A készpénzfizetési szabály megsértéséről az Art. 233. paragrafusának (1) bekezdése szerint a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó a 114. § (3) bekezdésének megsértése esetén a készpénzfizetésnek a másfél millió forintot meghaladó része után húsz százalék mértékű mulasztási bírságot fizet. Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése szerint a 114. § (3) bekezdésének megsértésével teljesített fizetés jogosultja, ha a szabálytalan fizetést elfogadja, a készpénzfizetésnek a másfél millió forintot meghaladó része után húsz százalék mértékű mulasztási bírságot fizet.

Vonatkozik-e a felekre a 20 százalékos mulasztási bírság?

Ha a készpénzfizetési értékhatár túllépése mellett adott esetben az Art. által meghatározott egyéb körülmények is teljesülnek (mindkét fél pénzforgalmi számla nyitására kötelezett, a kifizetés termékértékesítésekre, azaz adóköteles tevékenységre vonatkozik), akkor a fentiekben hivatkozott előírások érvényesek a felekre. A törvényben foglalt előírások megsértése esetén a kifizetés teljesítője (a gazdabolt), de a kifizetés jogosultja (a nagykereskedő) is bírságolható, potenciálisan a másfél millió forintot meghaladó rész 20 százalékára. Fontos megjegyezni, hogy a 20 százalékos mulasztási bírság nem mérsékelhető (nem maximum, hanem fix összeget jelent).

Mikor, milyen bevalláson kell ezt bevallani?

Az Art. 40. paragrafusa szerint a készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül a NAV-hoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybevevőjének – a vállalkozási tevékenységet nem folytató természetes személyek kivételével – be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített szolgáltatások készpénzes kifizetéseit.

A bejelentési kötelezettség csak kapcsolt vállalkozások közötti készpénzmozgásra vonatkozik. Ha a gazdabolt és a nagykereskedő független feleknek minősülnek, nincs bejelentési kötelezettségük. Amennyiben kapcsolt vállalkozások, akkor a „40” jelű, „Bejelentés a készpénzfizetésről” elnevezésű nyomtatványon kell a készpénzfizetésről adatot szolgáltatni az adóhatóságnak.

A be nem vallás következményei

A fent említett 20 százalékos mulasztási bírság mellett, amennyiben az érintett vállalkozások bejelentésre is kötelezettek, mert kapcsolt feleknek minősülnek, a vevő (jelen esetben a gazdabolt) további 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújtható.

A témában részletesebben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3002/2019. útmutatóban lehet olvasni, ami a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti másfél millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról szól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close