hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótartozás átvállalása: kinek, mikor engedélyezi a NAV?

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

A gazdasági élet szereplői gyakran kötnek olyan ügyleteket, melyek során az egyik fél ellenszolgáltatásként átvállalja a másik fél valamilyen kötelezettségét. Ez a megoldás sokszor lehet praktikus, illetve egyes helyzetekben másképp nem is realizálható a gazdasági esemény (például a kérdéses kötelezettség éppen a megvásárolni kívánt eszközt, például ingatlant terheli). Kérdésként merülhet fel, hogy az adótartozás, mint kötelezettség átvállalható-e, ha igen, milyen eljárási keretek között?

Különösen kedvező lehet ez a megoldás olyankor, amikor az általános forgalmi adó áthárításával járó ügylet kapcsán a feleknek nehézséget okoz az adó finanszírozása, így a visszaigénylésre jogosult átvállalhatja az adófizetésre kötelezett adótartozását, aminek következtében az áfakötelezettség rendezése lényegében az adóhatóságon belül az adózói adófolyószámlák közötti átvezetéssel megtörténhet.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:203. paragrafusa szerint, ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel abban, hogy az a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló kötelezettségét átvállalja, a jogosult a szolgáltatást kizárólag az átvállalótól követelheti. Az átvállalót mindazon jogok megilletik, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben a szerződés alapján megillették.

A tartozásátvállalás intézményét tehát elsősorban nem az adótörvények, hanem a Ptk. szabályozza, mely szerint, ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel (átvállalóval) abban, hogy az a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló kötelezettségét átvállalja, a jogosult a szolgáltatást kizárólag az átvállalótól követelheti. A tartozásátvállalására vonatkozó megállapodás megkötésében az adóhatóság (jogosult) nem vesz részt, a szerződés érvényességéhez azonban a jogosult hozzájárulása szükséges.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs