hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változtak a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói, az okleveles adószakértői képzések és vizsgák szabályai

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Írásunk a 2023. december 22-én kihirdetett 607/2023. kormányrendeletnek a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői szabályozott szakmák hatósági képzésének és vizsgáztatásának rendjére vonatkozó előírásait ismerteti.

A rendelet tartalmazza a hatósági képzést végző akkreditációjának feltételeit, a képzés formájára és tartalmára, az akkreditált vizsgaközpontra, a vizsgára, a vizsgabizottságra, a képesítést igazoló tanúsítványra irányadó előírásokat.

A rendelet mellékletei szabályozzák külön-külön a vállalkozási, az államháztartási, az IFRS, a pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelőre, az adótanácsadóra és az okleveles adószakértőre vonatkozó képzési modulokat és a képzéssel ellátható munkaterületeket, a képzés alóli felmentés eseteit, végül kitérnek a hatósági vizsgák szervezéséhez és lebonyolításához kapcsolódó általános személyi és tárgyi feltételekre, valamint az egyes képzések oktatókkal szembeni képesítési feltételeire.

Az Adózóna 2024-es változásokkal kapcsolatos további írásait itt olvashatja el.

Hatósági képzés akkreditációja, akkreditált vizsgaközpont, vizsgabizottság

Mérlegképes könyvelői, adótanácsadói vagy okleveles adószakértői hatósági képzés szervezését és lebonyolítását akkreditált hatósági képző végezheti [rendelet 1. § (1)]. A hatósági vizsgát az akkreditált hatósági vizsgaközpont szervezi és bonyolítja le [rendelet 5. § (1)].

Hatósági képzőként a felnőttképzésről szóló törvény (2013. évi LXXVII. törvény) szerinti felnőttképzők nyilvántartásában szereplő szervezet akkreditálható, amely kérelmében (a szervezet adatait feltüntetve) igazolja, hogy

a) rendelkezik legalább hároméves, számvitel és adózás témájú oktatásszervezési gyakorlattal,

b) rendelkezik minőségirányítási, ügyfélszolgálati és panaszkezelési rendszerekkel,

c) a kérelem benyújtásának időpontjában az Art. szerint köztartozásmentes adózónak minősül, valamint rendelkezik

• képzési programmal,

• a hatósági képesítések témáinak megfelelő, szakirányú felsőfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel, valamint legalább ötéves szakmai és oktatási gyakorlattal rendelkező oktatókkal és

• a képzéshez szükséges, a képzési programban meghatározott és vállalt személyi és tárgyi feltételekkel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely szervezet akkreditálható vizsgaközpontként, valamint, hogy melyek a hatósági képzésre, a hatósági vizsgára és a képesítést igazoló tanúsítványra irányadó előírások!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink