hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: így változik az adózás rendje

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A november 30-án kihirdetett őszi adócsomag (2023. évi LXXXIII. törvény) alapján változik az adózó nyilvántartásba vétele, melynek keretében, hogy ha az adózó belföldön telepedik le, de a Közösség másik tagállamában adómentességet választ, akkor az állami adóhatóság részére 15 munkanapon belül adószámot állapít meg olyan esetekben, amikor adóregisztrációs eljárás keretében nincs akadály.

Bővülni fog a havi adó- és járulékbevallásban feltüntetendő adatok köre, miszerint ezen bevallás tartalmazni fogja az EU más tagállamában illetőséggel rendelkező adózó részére az adott illetőségre tekintettel kiadott adószámot, valamint ilyen személy részére a majdan irodalmi, művészeti, tudományos, szabadalom, jog, használat keretében juttatott ellenértéket.

A Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartás szolgáltatója az adóhatóság részére különböző adatokat továbbított már az elmúlt időszakban is, a törvényjavaslattól függetlenül. A mostani adattovábbítási metodika nem szűnik meg, hanem az elfogadott törvény értelmében az adóhatóság ezen adatokat további felhasználásba vonja be, mint például az áfatörvény szerinti adóbevallási tervezetbe.

A 2024. évi adóváltozásokról itt olvashat bővebben!

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szabályozza az e-pénztárgép és a vevői alkalmazás engedélyezését, adatszolgáltatását. Az e-pénztárgép és a vevői alkalmazás forgalmazása, üzemeltetése, ellenőrzése és működtetése az állami adó- és vámhatóság feladata lesz. Ezért azonban szolgáltatási díjat kell majd fizetni. Fontos, hogy az e-pénztárgép és a vevői alkalmazás forgalmazása és üzembehelyezése egy önálló eljárás, míg az engedélyezés szintén egy különálló eljárás lesz. De ezen feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) fogja ellátni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletesen ismertetjük egyebek közt az adatszolgáltatásokkal, az e-pénztárgépekkel, a bírságokkal kapcsolatos előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonszerzési illeték megállapítása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közvetített szolgáltatások külföldi partnernek

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ingtlan bevitele egyéni vállalkozásba

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3