hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: így változik az adózás rendje

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A november 30-án kihirdetett őszi adócsomag (2023. évi LXXXIII. törvény) alapján változik az adózó nyilvántartásba vétele, melynek keretében, hogy ha az adózó belföldön telepedik le, de a Közösség másik tagállamában adómentességet választ, akkor az állami adóhatóság részére 15 munkanapon belül adószámot állapít meg olyan esetekben, amikor adóregisztrációs eljárás keretében nincs akadály.

Bővülni fog a havi adó- és járulékbevallásban feltüntetendő adatok köre, miszerint ezen bevallás tartalmazni fogja az EU más tagállamában illetőséggel rendelkező adózó részére az adott illetőségre tekintettel kiadott adószámot, valamint ilyen személy részére a majdan irodalmi, művészeti, tudományos, szabadalom, jog, használat keretében juttatott ellenértéket.

A Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartás szolgáltatója az adóhatóság részére különböző adatokat továbbított már az elmúlt időszakban is, a törvényjavaslattól függetlenül. A mostani adattovábbítási metodika nem szűnik meg, hanem az elfogadott törvény értelmében az adóhatóság ezen adatokat további felhasználásba vonja be, mint például az áfatörvény szerinti adóbevallási tervezetbe.

A 2024. évi adóváltozásokról itt olvashat bővebben!

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szabályozza az e-pénztárgép és a vevői alkalmazás engedélyezését, adatszolgáltatását. Az e-pénztárgép és a vevői alkalmazás forgalmazása, üzemeltetése, ellenőrzése és működtetése az állami adó- és vámhatóság feladata lesz. Ezért azonban szolgáltatási díjat kell majd fizetni. Fontos, hogy az e-pénztárgép és a vevői alkalmazás forgalmazása és üzembehelyezése egy önálló eljárás, míg az engedélyezés szintén egy különálló eljárás lesz. De ezen feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) fogja ellátni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletesen ismertetjük egyebek közt az adatszolgáltatásokkal, az e-pénztárgépekkel, a bírságokkal kapcsolatos előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Követelés és hitel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31