hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az áprilisi VálaszAdó

  • adozona.hu

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még ma is számtalan kérdés adódik e szabállyal kapcsolatban; összefoglaltuk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat. A társaságiadó-bevallások előtt azt is érdemes tudni, hogyan lehet utólag igénybe venni a korábban nem érvényesített adókedvezményeket. Az egyre népszerűbb ingatlanbefektetések előtt érdemes tisztában lenni az adózási, különösképpen az áfára vonatkozó szabályokkal. A munkáltatóknak a munkavállalói költségtérítések okoznak fejtörést.

Gyakori jelenség, hogy a társaságiadó-alanyok az alapbevallásuk elkészítésekor nem alkalmazzák a számukra kedvezményt biztosító valamely jogszabályi rendelkezést. Megvizsgáltuk, hogy ilyen esetekben lehetőség van-e önellenőrzésre és milyen körben.

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még ma is számtalan kérdés adódik e szabállyal kapcsolatban. Cikkünkben összefoglaltuk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat.

Továbbra is népszerűek a befektetési lehetőségek között az ingatlanbefektetések. Az ebből származó bevétel optimalizálása érdekében érdemes ismerni a vonatkozó adózási szabályokat is, amelyek közül talán az áfára vonatkozók a legösszetettebbek.

A munka törvénykönyve szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a munkaviszony teljesítésével indokoltan felmerülő költségeit. A térítés mértéke azonban nincsen meghatározva, így gyakori vita forrása lehet. A belföldi, valamint a külföldi kiküldetés szabályai ráadásul gyakran változnak és sok tekintetben nincsenek összhangban egymással. Ráadásul az egyes kormányrendeletek a munkajogi és az adójogi fogalmakat is keverik.

A témához kapcsolódó másik cikkünkben olyan részletkérdésekre adunk választ, mint hogy kiterjed-e a munkáltató utazásiköltség-térítési kötelezettsége a munkavállaló hétvégi hazautazásához vásárolt repülőjegyre, mi minősül lakóhelynek, és mi tartózkodási helynek, le kell-e adni a bérletről szóló számlát a munkáltatónak, s megtéríthető-e az első osztályú vasúti menetjegy is?

Az áprilisi VálaszAdót itt töltheti le.

A kiadványt előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) olvashatják, tölthetik le, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs