hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a májusi VálaszAdó

  • adozona.hu

Közeledik július 1-je, amikortól bekötik a számlázóprogramokat a NAV adatbázisába. Jelenleg sok gazdálkodó a kiállított „készpénzes” számlák ellenértékét a fizetés napján a pénztárgépbe is beüti.

Kétféle számlázási gyakorlat figyelhető meg: vagy csak akkor ad számlát az eladó, amikor az mindenképpen kötelező, vagy minden esetben számlát bocsát ki, azaz nem fordul elő, hogy csak nyugtát állít ki.

A NAV-os bekötés után hogyan működhet tovább az előző gyakorlat és eljárás? Hiszen bizonyos esetekben az adóhatóságnál is duplán jelenhetnek meg a készpénzes eladások adatai: a pénztárgépből, illetve a számlázóprogramból is. Ezt a kérdést feszegeti egyik cikkünk.

Egy másik írásunkban azt foglaljuk össze, hogy milyen számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek fakadnak a cég jogutódlással vagy jogutódlás nélküli, végelszámolással vagy felszámolással történő megszűnésekor.

A VálaszAdó mostani válogatásában több cikkünk is foglalkozik a társadalombiztosítást érintő témákkal, így például ismertetjük, kinek állapítható meg megváltozott munkaképessége alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás. Sokan találhatnak nyugdíjba menetelük időzítéséhez hasznos tanácsokat a nyugdíjtörvény valorizációs és a degressziós szabályaival foglalkozó cikkünkben.

Népszerű „Kérdések és válaszok” rovatunkban ezúttal egyebek között a személygépkocsi költségeinek elszámolásáról, az iparűzési adó megosztásáról és az egyszerűsített foglalkoztatásról szemléztünk szakértői válaszokat.

A májusi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs