hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2016

 • adozona.hu

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.
Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor
próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2016-os számok tartalmából:

VálaszAdó 2016/12.

 • Ki jár jól a béralkuval?
 • Áfaügy: újabb saller az Ezrópai Bíróságtól
 • Szabadság nyilvántartása és kiadása
 • Adóelkerülés a NAV közreműködésével?
 • Kérdések és válaszok

Elfogadta az Országgyűlés a kormány őszi adócsomagját. Nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai. Az adóhatóság azonnali szankcionálás helyett szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.

Aláírták a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek a 2017. évi bérmegállapodást, mely szerint jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, 2018-ban pedig az emelés 8, illetve 12 százalékos lesz. Emellett a munkaadók járulék (szocho) terhe 5, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal csökken. Ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó átlagbér növekedése meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január 1-jével további 0,5 százalékponttal csökkenjen a szocho. Ehhez jön még az a kormányzati vállalás, miszerint jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken az eddigi 19 és 10 százalékról. Ki jár jól, kinek okoz majd fejfájást a kormány és az érdekképviseleti szervezetek között múlt héten kötött béralku?

Sokadszor mondta ki az Európai Unió Bírósága, hogy a NAV jogsértően tagadja meg az áfalevonást azon tisztességes adózóktól, akik nem tudhatták, hogy az általuk befogadott számlán szereplő szolgáltatást nem a számla kiállítója teljesítette.

VálaszAdó 2016/11.

 • Jönnek az újabb adókönnyítések
 • Fontos szabályzatok könyvelőknek
 • Szolgálati idő igazolása nyugdíjhoz
 • Kisgyermekesek munkáltatóinak kötelezettségei
 • Kérdések és válaszok

Bár az Országgyűlés már júniusban számos ponton változtatásokat fogadott el az adótörvények 2017-től hatályos szabályaiban, nem maradt el az őszi adócsomag sem. Ezt a VálaszAdó lapzártájának napján, október 28-án nyújtotta be a kormány. Az összesen 322 paragrafusból álló csomag 38 törvényt módosít, az adó-, tb- és eljárási törvények mellett a vámigazgatási kódexben, a NAV-ról szóló és más jogszabályokban is változtatást javasolnak.

A személyi jövedelemadóban pontosítják a kiküldetés, a méltányolható lakásigény és az együtt költöző, együtt lakó családtagok fogalmát. meghatározása. Ezek mellett néhány új adómentesség is szerepel az indítványban.

Társasági adóban is új jogcímekkel (élőzenei, energiahatékonysági, startup-os kedvezménnyel) bővül a kedvezmények köre.

Még inkább érdemes lesz katát választani: a mostani évi 6 millió forintról 12 millió forintra nő ugyanis a bevételi értékhatár, az áfában pedig 8 millió forint lesz az alanyi mentesség limitje. Csökken a kivások adminisztrációs terhe is.

Megszűnik a kamatjövedelmeket, valamint a tartós befektetésből származó jövedelem lekötési hozamát terhelő 6 százalékos eho.

Az említetteken kívül még számos érdemi módosítást tartalmaz a legújabb adócsomag, ezek részleteiről a következő hetekben az adozona.hu portálon olvashat. 

VálaszAdó 2016/10.

 • Haladék online pénztárgép használatára
 • Nem világos az ekáerrendelet-módosítás
 • Új adómentes juttatás 2017-tőlSorvezető számla kitöltéséhez
 • Tartozás behajtása az ügyvezetőn
 • Kérdések és válaszok

Egységesen 2017. január 1-jétől lesz kötelező az online kassza használata a korábban kihirdetett szeptember végi időpont helyett. A pénztárgép használatára újonnan kötelezettek köre nem változik.

Augusztusban változott az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerre vonatkozó rendelet is, elemzése során kiderül, hogy nem követi a törvényben előírtakat.

Bármelyik vállalkozás működése során, de akár már az alapításánál is előfordulhat, hogy tőkepótlásra van szükség. Hogyan oldható meg a finanszírozás?

Adó- és számlaügyekben pallérozott vállalkozókkal is előfordul, hogy hibáznak a számla kitöltésénél. Összefoglaltuk, milyen adatokat kell tartalmaznia ennek a bizonylatnak.

A munkabérből történő levonás szigorú szabályai meghatározzák a levonás eseteit, mértékét, sorrendjét, a minimummentességet, sokszor azonban  még a legrutinosabb munkáltatóknak sem egyszerű eligazodniuk a rendelkezések között.

Ha az adós cég vagyonából nem kapja meg a követelését a hitelező, illetve nem teljes mértékben jut hozzá, az ügyvezető mögöttes felelősségére alapozva pert indíthat a pénzéért.Egyre gyakoribb, hogy az emberek életük során több országban is dolgoznak, s szereznek szolgálati időt. Ismertetjük, hogyan kell kiszámolni a nyugdíjat, ha valaki a szolgálati időt EU-s tagállamokban szerezte.


VálaszAdó 2016/9.

 • Tudnivalók a lakás 5 százalékos áfakulcsáról
 • Módosított tb- és kiküldetési szabályok
 • Önellenőrzési abc
 • Kkv-kedvezmények
 • Kérdések és válaszok

Kivételesen fülledt, forró nyár volt az idei az adózásban: a jogalkotók számos jogszabály hatályba lépését erre a szezonra időzítették, így okozva az értelmezési nehézségek miatt alapos fejtörést az érintetteknek.

Ilyen volt például a lakásingatlanok hasznos alapterülete körüli bizonytalanság, aminek eloszlatása érdekében végül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlemény kiadására kényszerült. Ezt az Adózóna is közölte, és szerepel mostani válogatásunkban is, hiszen a besoroláson múlik, hogy az ingatlan bizonyos részei (pince, padlás, garázs, terasz stb.) hogyan befolyásolják a lakás áfakulcsát.

Cikket jelentettünk meg a kiküldetés fogalmának augusztus 1-jei változásairól, elsősorban a fuvarozókra vonatkozó szabályok módosítására összpontosítva. Szintén augusztus 1-jétől alkalmazandók a társadalombiztosítás új előírásai, például az ellátásokra megállapodást kötőknél bevezetett szigorítások.

A munkájuktól, kötelezettségeiktől nyáron is szabadulni képtelenek számára bevillanhat, hogy elrontottak valamit az adóbevallásban. Őket segíti az önellenőrzésről szóló cikkünk, támpontot adva a fő szabályokhoz. Aki ebben a témában és az adóellenőrzésről még többet szeretne megtudni, érdemes tanulmányoznia augusztusban „Adóellenőrzés a gyakorlatban” címmel nyomtatott formában megjelent hiánypótló kiadványunkat.

Az augusztusi termésből az iparűzési adóról, a kkv-támogatásokról és a szokásos piaci árról is hasznos tudnivalókat válogattunk össze olvasóink számára. Ugyanebben bízunk a kérdések és válaszok rovatunknál, ahonnan ezúttal a nyugdíj mellett a számlázási problémákra adott szakértői válaszokat emeltük ki.

 

VálaszAdó 2016/8.

A hónap legérdekesebb témái: 

 • Ne hagyja magát adóellenőrzéskor!
 • Halmozható a szochokedvezmény?
 • Új adómentes juttatás 2017-től
 • Kisebb árbevétel, kevesebb adóelőleg
 • Kérdések és válaszok

Joggal tartanak az vállalkozások, magánszemélyek az adóellenőrzéstől, mert még azoknál is kedvezőtlen következményekkel járhat az eljárás, akik mindent megtesznek, hogy jogkövető módon teljesítsék adókötelezettségeiket. Tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában a jogaikkal, s azzal, hogy mire kell különösen odafigyelniük észrevétel, fellebbezés, önellenőrzés, az adóhatósági határozattal szembeni bírósági eljárás során.

Ugyanazon munkavállaló után hányszor vehető igénybe szochokedvezmény? – merül fel gyakran a kérdés. Cikkünkből kiderül: nincs akadálya annak, hogy egy társaság a megváltozott munkaképességű – munkaviszony keretében is foglalkoztatott – társas vállalkozó tagja után egyidejűleg két kedvezménnyel éljen, s nem tartalmaz a törvény tiltó rendelkezést az egyes adókedvezmények más-más kifizetőnél történő párhuzamos érvényesítésére sem.

Az árbevétel jelentős visszaesésekor gondot okozhat a vállalkozásoknak a korábbi teljesítmény alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. Ilyenkor kérhető a kötelezettség mérséklése. Ismertetjük, hogyan, milyen feltételekkel és következményekkel lehetséges ez.

Sem Magyarországon, sem nemzetközi szinten nem tiltja jogszabály, hogy a kapcsolt vállalkozások a piaci ártól eltérő áron – transzferáron – kössenek egymással szerződést. Ugyanakkor minden ország védi az adóbevételét, ezért szokásos piaci ár és transzferár-különbözet meghatározásával általában előírják az államok az adóalapok (társasági adó, helyi adó) módosítását, vagy a szokásos piaci árat tekintik az adó (például az áfa) alapjának. Cikkünkben a magyarországi társaságiadó-összefüggések egy részét mutatjuk be.

Kedvező változás az szja-szabályokban 2017-től, hogy a jelenleginél kedvezőbb feltétellel biztosíthatnak majd szálláshelyet, vagy akár lakhatási támogatást is nyújthatnak a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodó munkáltatók a munkahely szerinti településen lakóhellyel nem rendelkező munkavállalóik számára.


VálaszAdó 2016/7.

A hónap legérdekesebb témái:

 • Új adó a csomagban
 • Előnyök kkv-knak
 • Így változik a tb
 • Új szabályok katásokra, őstermelőkre
 • Kérdések és válaszok

Az elmúlt hetekben már részletesen beszámolhattunk a legújabb adócsomag módosításairól, miután a megszavazott változtatásokat a Magyar Közlöny 2016. 87. számában, június 15-én nyilvánosságra hozta. 

Cikkeinkben összefoglaltuk a legfontosabb módosításokat, lehetőség szerint külön bemutatva a már 2016-ban hatályba lépőket és a 2017-től alkalmazandókat.

A társasági adóról szóló törvény elsősorban a kis- és középvállalkozóknak hozott kedvező újdonságokat, így például azzal, hogy megszűntek az adókedvezmény érvényesíthetőségének  értékhatárai. (A számított adóhoz viszonyított 70 százalékos korlát megmaradt.) A beruházási adóalap-kedvezménynél szintén eltörölték a 30 millió forintos korlátot, nem csak a kkv-knál. Az viszont megint a kisebb vállalkozásoknak (a katásoknak) előnyös, hogy meghatározott támogatásokat már nem kell beszámítani a bevételbe.

Számos apróbb módosítás szerepel a társadalombiztosítási szabályokban
is, ezek elsősorban meghatározott adózói körökre – például az őstermelőkre, a nevelőszülőkre, a kisadózókra, gyermekgondozási ellátásban részesülőkre, kiegészítő tevékenységet folytatókra – vonatkoznak. Ezeket is részletesen elemeztük. Portálunk egyik legnépszerűbb témája a nyugdíj; az ezzel foglalkozó cikkekből ezúttal egy olyat választottunk, amely bemutatja, hogy milyen feltételekkel vásárolható szolgálati idő.

Az adócsomag nemcsak engedményeket, hanem szigorításokat is tartalmaz, ezek zömmel az adózói minősítésekkel, továbbá az általános forgalmi adó dokumentálásával kapcsolatosak. A törvény elfogadása előtti utolsó pillanatban egy új közterhet is becsempésztek a honatyák a csomagba; a turizmusfejlesztési hozzájárulásról is közlünk részleteket.

VálaszAdó 2016/6.

A hónap legérdekesebb témái:

 • Számviteli módosítások
 • Új illetékmentességek
 • Ügyvezető díjazás nélkül
 • Változó egészségbiztosítás
 • Kérdések és válaszok

Előző VálaszAdó kiadványunk készítésével egy időben terjesztette az Országgyűlés elé a nemzetgazdasági miniszter az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az elmúlt hónapban így javarészt a tervezett változtatásokat boncolgattuk cikkeinkben.

Számos ponton változnak a számviteli szabályok, módosulnak egyes fogalmak, új tételek jelennek meg az eredménytartalékban, s új előírások vonatkoznak majd a támogatások elszámolására. Bővül a kiegészítő melléklet és a könyvvizsgálói jelentés tartalma, haladékot kapnak a pénzintézetek az IFRS szerinti beszámoló-készítés bevezetésére.

A módosító csomag számos illetékkönnyítést is tartalmaz, amelyek révén például újabb termőföldeket lehet illetékmentesen venni, a lakáscélú állami támogatás a cserét pótló vétel során is csökkenti az illetékalapot, nem kell illetéket fizetni a praxisjog megszerzése után.

Szigorítás, hogy 2017. január1-jétől a tételes áfanyilatkozat értékhatára 1 millióról 100 ezer forintra csökken, s 2017. január 1-jétől választhatóan, majd 2017. július 1-jétől kötelező jelleggel bevezetnék az online számlázást.

Időközben módosultak az online pénztárgép bevételi adatainak utólagos rögzítésével, az egyedi mentesítéssel, a kódigényléssel és számos más, üzemeltetéssel kapcsolatos szabályok.

Továbbra is népszerűek oldalunkon a társadalombiztosítási témájú cikkek. Az elmúlt hónapban írtunk egyebek mellett arról, hogy szabályos-e, ha az ügyvezető díjazás nélkül látja el a teendőit, s kell-e ilyenkor tb-t fizetni? Összegyűjtöttük, mire kell odafigyelni a nyugdíj, a korhatár előtti, illetve a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás
igénylésekor. Részletesen bemutattuk azt is, hogyan változtak május 5-ével az egészségbiztosítási szabályok.

VálaszAdó 2016/5.

A hónap legérdekesebb témái:
 • Itt a tavaszi adócsomag!
 • Minősítik az adózókat
 • Ha baj van a számlával, elveszítheti az áfát
 • Munkaviszony, megbízás, színlelt szerződés
 • Kérdések és válaszok

Váratlan adóemeléseket is tartalmaz a kormány május 3-án bejelentett tavaszi adócsomagja. A törvényjavaslat csaknem harminc törvényt módosít, 260 paragrafusban.

Kezdjük a jó hírekkel: 2017-től 5 százalékra csökkenne a baromfihús, a friss tej és a tojás áfakulcsa, míg az éttermi szolgáltatásoké 18 százalékra mérséklődne. Az utóbbiaknál 2018-tól 5 százalék lenne az áfakulcs. Az éttermi szolgáltatások áfakulcsával együtt csökkenne a helyben készített alkoholok áfája is. Ugyanakkor szigorodna az áfáról való kötelező jelentéstétel és több elemében módosítanának az ekáer-en, emellett a kezelőszemélyzet nélküli italautomaták forgalmi adatait is bekötnék a NAV-hoz.

Javulnának a vállalkozások – elsősorban a kkv-k – adózási feltételei, például a tételes adóban, a kivában, a fejlesztés és K+F előírásaiban. A jelenlegi kilométerenkénti 9 forint helyett 15 forinttal lehetne elszámolni az üzemanyagot, továbbá előnyösebb lenne a munkásszállás-teremtés és –üzemeltetés elszámolása is.

A kormány új törvényt nyújt be az Országgyűlésnek a jövedéki adóról, ez a korábbinál rövidebb, 150 oldal helyett 65 oldal, és az ígéretek szerint egyszerűbb lesz, például a borászatok számára, továbbá 47-féle adóraktár helyett csak egyféle lesz.

Három egyenlő lépésben összesen 29 százalékkal nő majd a cigaretta jövedéki adója, az első emelés már idén szeptember 1-jén megtörténne. Az olaj jövedéki adója ezentúl a világpiaci árhoz igazodna, ami várhatóan adóemelést, üzemanyag-drágulást eredményez. A törvényjavaslat parlamenti benyújtását követően az Adózónán részletesen is elemezzük majd a javasolt módosításokat.

VálaszAdó 2016/4.

A hónap legérdekesebb témái:

 • Új törvény a behajtási költségátalányról
 • Így segíthet családtag, barát
 • Cirkáló NAV-ellenőrök
 •  Az örök klasszikus: áfás vagy sem?
 • Kérdések és válaszok

Külön törvényt alkotott az Országgyűlés a múlt hónapban  a behajtási költségátalányra vonatkozó szabályokról, amelyek a korábbiaktól teljesen eltérő logika mentén írnak elő szankciót a késedelmes fizetésekre.  Az új törvény március 24-étől lépett hatályba, de az abban foglalt új rendelkezéseket visszamenőlegesen is alkalmazni kell.

Állandóan felmerülő jogértelmezési kérdés, hogyan lehet különbséget tenni az ellenérték és az ellenértéknek nem minősülő, áfa hatályán kívüli fizetés között. Cikkünkben összefoglaltuk, forgalmi adózás szempontjából miként kezelendők az egyes, szerződést biztosító mellékkötelmek, mint a foglaló, a kötbér, az óvadék, a garancia.

A biztosított mezőgazdasági őstermelőknek már csak néhány napjuk van, hogy összesítsék 2015. évi bevételüket az első negyedéves (1658-as) bevallásuk április 12-éig történő benyújtása érdekében.  A bevallás kitöltése nem kis fejtörést okoz az érintettek és könyvelőik számára.

Rendre felmerülő kérdés, hogy családtag vagy akár egy barát, ismerős hogyan segíthet be otthon vagy a vállalkozásban jogszerű formában. Cikkünkben részletezzük, hogyan lehet családtagot, ismerőst foglalkoztatni, mikor beszélünk munkaviszonyról, mikor létesíthető megbízási jogviszony.

A sorozatos adóellenőrzések miatt több magánszemély és cég is úgy döntött: megváltoztatja a lakóhelyét, székhelyét, hogy megpróbálja elkerülni a NAV újabb vizsgálatát. Az adóhatóság azonban előállt egy új intézkedéssel, amellyel költözések ellenére a jövőben is az érintett adózók előéletét jól ismerő adóhatóságok tudják vizsgálni az ellenőrzésekbe már belefáradt cégeket és magánszemélyeket.

Szerkezetkész, félkész, kulcsrakész lakóépület: nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalékos áfa rakódik-e az értékre. Értelmezzük a jogszabályokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatóját.

VálaszAdó 2016/3.

A hónap legérdekesebb témái:

 • Kötelező tőkeemelés: haladék
 • Nők 40+
 • Így készüljön a vagyonosodási vizsgálatra
 • Családi otthonteremtési kedvezmények
 • Kérdések és válaszok

Az Országgyűlés március 1-jén szavazott Gulyás Gergely fideszes törvénymódosító indítványáról, amelynek egyik fontos eleme, hogy egy év haladékot ad a korlátolt felelősségű társaságoknak arra, hogy törzstőkéjüket minimum 3 millió forintra emeljék.

Kiadványunk keretes írásában részletesen olvashatnak a módosító indítvány többi eleméről, emellett változatlan formában közöljük egy korábbi cikkünket, amely még a kormánypárti indítvány benyújtása előtt jelent meg az Adózóna honlapján, miután az írás elsősorban az emelés módjaira összpontosít.

A törzstőke emelése megoldható például tagi befizetésből, tagi kölcsönből, eredménytartalékból, illetve apportból is. Az sem tiltott, hogy a hiányzó összeget a döntési határidőt követően fizessék be. Bármit választanak is a cégtulajdonosok, a feladat „lejátszása” könyvelő, esetleg könyvvizsgáló és ügyvéd bevonását igényli, s a döntésről az előírt módon, formában és határidőre tájékoztatni kell a cégbíróságot is.

A hónap egyik népszerű témája volt az új kormányrendeletek alapján adható családi otthonteremtési kedvezmény (csok): ezzel is több írásunk foglalkozott, külön-külön értelmezve az új lakáshoz és a használthoz kapható támogatás feltételeit, továbbá az áfa-visszatérítés és a kamattámogatás részleteit.

Sok nő számára jelenthet megélhetési megoldást a Nők 40+ program újraindítás, melynek segítségével munkába állhatnak és módjuk lehet a nyugdíjhoz előírt jogosultsági idő hiányzó részének kipótlására. Ennek feltételeit részletezi egyik cikkünk.

VálaszAdó 2016/2.

A hónap legérdekesebb témái:

 • Tőkeemelés helyett átalakulás
 • Szochokedvezmények 2016
 • Áfa-visszatérítés lakásépítésnél
 • Új szabályok a helyi adózásban
 • Kérdések és válaszok

Közeledik a kft.-k számára a törzstőkeemelés végső, március 15-ei határideje. Ha valamely kft.-nél úgy döntenek a tulajdonosok, hogy a törzstőke összegét nem kívánják az elvárt, minimum hárommillió forintra felemelni, akkor lehetőségük van az átalakulást választani, és olyan társasági formában tovább működni, amelyre vonatkozó szabályoknak a továbbiakban meg tudnak felelni. Az átalakulás során mind a cégjogi, mind a számviteli szabályokat be kell tartani, cikkünkben ismertetjük az eljárás menetét.

Tavaly év közben több ponton változtak a szociális hozzájárulási adóra (szocho) vonatkozó kedvezményszabályok. Egyebek mellett bővült a kedvezmények köre, amelynek eredményeként az egyes mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók után is érvényesíthető adókedvezmény. A szochokedvezmények alkalmazása a foglalkoztatók többsége számára rutinfeladat. Ennek ellenére nem egyszer előfordul – különösen speciális, de akár triviálisnak tűnő helyzetben is – hogy a jogalkalmazó elbizonytalanodik. Cikkünkben igyekszünk tisztázni néhány gyakran felmerülő kérdést.

Január 1-jétől a lakás építője, építtetője a megfizetett általános forgalmi adóhoz (áfa) kapcsolódóan legfeljebb 5 millió forint összegig támogatást vehet igénybe. Összefoglaltuk, mihez igényelhető a támogatás, és milyen további feltételekhez kötött.

Feléledhet a hosszú ideje tetszhalott állapotban létező Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP): 2015. november 28-ától kiegészült a vonatkozó törvény a javadalmazási politika keretében megszerezhető pénzügyi eszközök kezelésére alakult MRP-re (javadalmazási MRP) vonatkozó szabályokkal.

Az elmúlt évben több ponton és több ízben módosították különböző törvények a helyi adókról szóló törvényt. Egységes szerkezetbe foglalt rendelkezései nem csak 2016-ra, de már 2017-re is tartalmaznak előírásokat.


VálaszAdó 2016/1.

A hónap legérdekesebb témái:

 • Adó- és tb-változások
 • Vagyonosodási vizsgálat + izgalommal
 • A transzferár-nyilvántartás rejtelmei
 • Nyugdíj: menni vagy nem menni?
 • Kérdések és válaszok

Az új évet megúsztuk új adók nélkül, de az adó- és tb-változások ezúttal sem maradtak el. Rengeteg kisebb-nagyobb módosításra kell figyelniük az adózóknak, ha büntetlenül szeretnék átvészelni az esetleges ellenőrzéseket.

Ráadásul a módosítások követése sem egyszerű, hiszen a 2015-ös tavaszi nekiveselkedés után (amikor úgy tűnt, hogy az Országgyűlés a költségvetési törvény elfogadása mellett egy szuszra letudja a közteher-módosításokat is), ősszel még több salátatörvénybe is becsempészett a kormány adó- és tb-változásokat is.

Az is előfordult (például a helyi adók bevallásánál), hogy a novemberben megszavazott könnyítést már december elején visszavonták. A fontosabb módosításokat a mostani VálaszAdóban felsoroljuk, aki viszont részletesebb információkat szeretne ezekről szerezni, az adozona.hu „2016-os változások” rovatában találhat cikkeket az egyes témákról. Ugyanakkor az egyik legfrissebb fejleményről, a vagyonosodási vizsgálatoknál alkalmazható becslési eljárás módosításának valós irányáról, esetleges következményeiről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

Az év végén sokak számára aktuális munkajogi témával is foglalkozunk, szerzőnk összefoglalja, milyen lehetőségek vannak a szabadság átvitelére a következő évre. Választ kaphatnak olvasóink arra is, hogyan, hol intézhetik ügyeiket, ha az orvosnál bepirul a lámpa, azaz azt jelzi, hogy az illetőnek nincs biztosítása.

Hasznos olvasmány (a későbbiekben az esetleges bírság elkerülésére jó technika) lehet a transzferár-nyilvántartás előírásait ismertető cikkünk, amelyből azt is megtudhatják, hogy az ilyen ellenőrzéseknél mire fókuszál a NAV.

Ajánló rovatunkban ezúttal a használtcikk-kereskedésről, a pénzmosás elleni szabályzat készítéséről, továbbá a nyugdíjba menetel előtt sokakat érintő dilemmáról szemezgethetnek.


 

2011-2014. évek VálaszAdó számait itt töltheti le.

2015. év VálaszAdó számait itt töltheti le.A hónap legérdekesebb témái: 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink