hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2024

 • adozona.hu

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2024-es számok tartalmából:

Válaszadó 2024/5.

 • Hipa: egyszerű, vagy mégsem?
 • Lekötött tartalék növelése, csökkentése
 • Módosul az áfatörvény és az Art.
 • Szja-bevallás: veszteség elhatárolása
 • Kérdések és válaszok

 

Közeledik az iparűzésiadó-bevallás határideje. Kétrészes cikkünkben néhány, a gyakorlatban felmerülő problémára hívjuk fel a figyelmet, melyek rávilágítanak arra, hogy sok esetben nem is olyan egyszerű az adóalap megállapítása, még az egyszerűsített módszer alkalmazása mellett sem.

Március végén, illetve április elején több olyan törvényjavaslatot is benyújtott a kormány, amelyek adózásra vonatkozó előírásokat érintenek. Írásunkban ezek közül az áfatörvény, az adózás rendjéről szóló törvény, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény tervezett módosításait ismertetjük.

A mérlegzárásra is figyelemmel összefoglaltuk a lekötött tartalék egyes jogcímei képzésének, felhasználásának szabályait. Másik írásunkban pedig csokorba szedjük azon új előírásokat, amelyeket ugyan első alkalommal a 2024. üzleti év beszámolójára kell kötelezően alkalmazni, de a gazdálkodó dönthet úgy, hogy azokat már a 2023. üzleti év beszámolójának elkészítésekor is figyelembe veszi.

Az éves szja-adóbevallás kitöltésekor vetődik fel legtöbbször, hogy a veszteséget hogyan kell és érdemes kezelni.

VálaszAdó 2024/4.

• Szja-bevallás és tervezet

• Időpontfoglalás az egészségügyben

• Hipa-csökkentés

• Új határidő gépjárműadóra

• Kérdések és válaszok

Ilyentájt már a magánszemélyek és a cégek is közelítenek az adózási célegyenes felé. Jellemzően mindenki számot vet azzal, milyen évet zárt 2023-ban, s hogyan alakult a szaldója az adóhivatal felé: újabb összegeket kell lerónia, vagy esetleg jelentős summát igényelhet vissza.

Az utóbbi csoportba tartozók igyekeznek minél előbb véglegesíteni például szja-bevallásukat, hogy mielőbb hozzájussanak a különbözethez. A mostani VálaszAdóban tanácsokat adunk arra, hogy milyen esetekben, miként változtatható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített szja-bevallási tervezet.

Segítséget adunk az iparűzési adó fizetésére kötelezett vállalkozásoknak is: egyik írásunk sorra veszi azokat a tényezőket, amelyekkel csökkenthető az adó alapja. Egy másik cikkünkből megtudhatják, miként alakították át az egészségügyben az időpontfoglalási szabályokat.

Kitérünk a gépjárműadó megváltozott fizetési rendjére is: az új határidőről, illetve a módosított szabályokról közölve egy összefoglalót.

VálaszAdó 2024/3.

• Változás az EU-kártya szabályaiban

• Cég értékének megállapítása

• Ingatlanértékesítés jövedelmének bevallása

• Áru külföldi webáruházból: EPR-, termékdíj

• Kérdések és válaszok

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőknél legfeljebb 6 hónapig érvényes, míg a Tbj. 22. paragrafusában foglalt egészségügyi szolgáltatásra jogosultaknál az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság időtartamára, de legfeljebb 120 hónapra szól. A megváltozott érvényességi szabályokról szóló írásunkból megtudhatja: mikor, mire jó az EU-kártya, és mik a korlátai.

2024. január 1-jén életbe lépett az italcsomagolások új visszaváltási rendszere, az úgynevezett kötelező visszaváltási díjas rendszer (DRS) – cikkünkben az ehhez kapcsolódó áfa-, illetve számviteli előírás-változásokat mutatjuk be.

Foglalkozunk továbbá az ingatlanértékesítésből származó jövedelem bevallásával, a magyar tb-támogatással külföldön is igénybe vehető gyógykezeléssel, valamint a munkavédelmi törvény és a fordított adózású építési-szerelési munkára vonatkozó áfa szabályainak változásával is.

VálaszAdó 2024/2.

 • Egyéni vállalkozások járulékszabályai
 • EPR-kötelezettség: újabb változások
 • Kisokos a személyi adókedvezményről
 • Rokkantsági ellátás újraszámítása
 • Kérdések és válaszok

Jelentősen átalakultak idén az egyéni vállalkozások szünetelése idején fizetendő társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó szabályai.

Egy január végén kihirdetett kormányrendelet-módosítás nyomán ismét változtak az EPR-díj bevallására, illetve az annak alapját képező nyilvántartásra vonatkozó szabályok.

Sokaknak okoz fejtörést a külföldi fizetőeszközben kifejezett előleg és ellenérték, valamint a fizetendő adó forintra átszámítása, erről – sok más érdekes tudnivaló mellett – az Adózóna „Nemzetközi ügyletek áfája” című kiadványából tájékozódhatnak részletesen.

A minimálbérrel arányosan nőtt január 1-jétől a tartósan betegeket, fogyatékossággal élőket megillető, az adóalapból levonható személyi kedvezmény. Ám az adóbevallásokból kitűnik, hogy ezt a kedvezményt jóval kevesebben veszik igénybe, mint amennyien jogosultak rá, sok esetben információhiány miatt.

2024. január 1-je jelentős dátum a jövedéki adózásban, ugyanis több mint tíz éve változatlan adómértékek növekedtek, nem is kicsit.

Jó tudni, hogy változtak a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói, az okleveles adószakértői képzés és vizsga szabályai is.

VálaszAdó 2024/1.

• Szja: adómentes juttatások

• Kedvezmények a társasági adóban

• Szigorítások az adózás rendjében

• Letiltás munkabérből

• Kérdések és válaszok

Az adók 2024. évi változásait több menetben módosította az Országgyűlés, illetve a rendeleti jogalkotással túlságosan is összebarátkozó kormány. Az utóbbi becsületére legyen mondva, hogy még a tavaszi ülésszakban törvényesített több tucat rendeletet.

Mindenesetre nem könnyítették meg a jogalkalmazók helyzetét, amit az is bizonyít, hogy olykor követhetetlen mennyiségben hirdettek ki új jogszabályokat. Most ezekből nyújtunk egy kis kóstolót; a napi történések adozona.hu portálunkon követhetők.

A személyi jövedelemadóban ismertetjük az adómentes juttatások előnyös módosításait, az érvényesítés feltételeit. Hasonlóképpen jól járhatnak a társaságok, ha az Országgyűlés által támogatott fejlesztésekbe fognak. Több szigorításról is olvashatnak viszont az adózás rendjéről szóló cikkünkben.

Szokásunkhoz híven ezúttal is közreadunk egy érdekes olvasmányt a „Nemzetközi ügyletek áfája” című kiadványunkból.

Ajánló rovatunkban számos kérdést fejtegetnek szakértőink, így például a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos tudnivalókról, a munkabérből való letiltási lehetőségekről.

Kérdések és válaszok rovatunk témáit olvasóink adják azokkal a gyakorlatban nehezen megoldhatónak tűnő feladatokkal, amelyekhez szakértőink adnak segítséget.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink