hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2023

 • adozona.hu

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2023-as számok tartalmából:

VálaszAdó 2023/5.

 • Tárgyi eszközök, számviteli szabályok
 • EU-döntés a napi pihenőidőről
 • Az egyéni vállalkozó szbályzatai
 • Így változhat az uniós áfairányelv
 • Kérdések és válaszok

A tárgyi eszközök az egyik legnagyobb értéket képviselik egy-egy vállalkozás vagyonában, ezért fontos tisztában lenni azok számviteli és adójogi helyzetével. Cikksorozatunk a tárgyi eszközöket járja körbe a számvitel, az áfa, a társasági adó és egyéb adók vonatkozásában.

Noha nincs erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség, az egyéni vállalkozók tevékenységével, működésével kapcsolatos feladatok is megkívánhatják bizonyos szabályzatok elkészítését – derül ki az Adózóna Egyéni vállalkozók adózása, számvitele című kiadványában közzétett szakértői írásból.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) idén márciusban érdekes, magyar kötődésű döntést tett közzé honlapján. A döntés a napi és a heti pihenőidő kapcsolatát vizsgálja a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv alapján.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon szerezhetnek nyugdíjra jogosító szolgálati időt azok, akik nem végeznek keresőtevékenységet, vagy szünetel a fennálló biztosítási jogviszonyuk?

VálaszAdó 2023/4.

• Személyi kedvezmény az szja-ban

• Valorizáció a nyugdíjban

• Adóellenőrzés 2023-ban

• Utólagos áfakorrekció

Kérdések és válaszok


VálaszAdó 2023/3.

• Minimálbér-emelkedés hatása az szja-ra

• Egyéni vállalkozás gyed, gyes mellett

• Szokásos piaci ár, nyilvántartás új előírásai

• Munkaszerződés egyoldalú módosítása

• Kérdések és válaszok

Mennyire számít a nyugdíj előtti évek keresete a nyugellátásnál? Írásunkból megtudhatja. Márciusi VálaszAdónkban olvashat továbbá a szokásos piaci ár és a nyilvántartás új előírásairól, a gyed és gyes mellett folytatott egyéni vállalkozói tevékenység közterheiről, egy, a háromszögügyletben kiállított számla adattartalmáról szóló friss EUB-ítéletről, valamint a munkaszerződés egyoldalú módosítására irányadó szabályokról is.

VálaszAdó 2023/2.

 • Egyéni vállalkozók iparűzési adója
 • Munkába járás – duplázott költségtérítés
 • Zárjuk az évet – tárgyi eszközök értékelése
 • Egyszerűsített végelszámolás menete
 • Kérdések és válaszok

Új helyzet elé állítja az iparűzési adózás terén is a kisvállalkozókat, különösen az egyéni vállalkozókat a kisadózók tételes adójának (kata) tavalyi jelentős, évközi átalakítása, valamint a 2023. január 1-jétől bevezetett új, sávos adóalap-megállapítás.

Kétszeresére növelte a kormány a munkába járás címén fizetett költségtérítéssel szemben igazolás nélkül elszámolható összeget. Az eddig kilométerenként 15 forint helyett már 30 forintra jogosult a magánszemély a munkahelye és a lakóhelye között közforgalmi úton történő közlekedéshez.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 2023. január 1. napjával hatályba lépett módosításai érintik a szabadságokra vonatkozó szabályokat  is.

Az üzleti év könyvviteli zárása számos – önmagában is fontos – feladatot foglal magában. Cikkünkben a tárgyi eszközök fordulónapi értékelésével, a terven felüli értékcsökkenésével és annak visszaírásával kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze.

Bár az egyszerűsített végelszámolás célja, hogy a nem fizetésképtelen cég megszüntetési eljárását könnyebbé tegye a társaságok részére, a gyakorlatban mégis sok kérdés merül fel annak folyamata kapcsán. Cikkünkben röviden ismertetjük az egyszerűsített végelszámolási eljárás alkalmazásának feltételeit, valamint az eljárás főbb lépéseit.

VálaszAdó 2023/1.

• Szja-változások 2023-ban
• Módosulnak az illetékek
• Egyszerűsítés a hipában
• Efo-szabályok 2023-ban
• Kérdések és válaszok

Az új év rendszerint adóváltozásokat is hoz. Ezúttal sem volt ez másként, de az igazság az, hogy a mellbevágó módosításokról már nyáron és túl gyakran menet közben – rendeleti jogalkotással – döntöttek-döntenek a jogalkotók.

Ezúttal kiemelünk néhány módosítást, amelyekre különösen figyelniük kell az adózónak. Változtak például a személyi jövedelemadózás szabályai. Ez elsősorban az átalányadózókat érinti, akik az idén előnyösebb feltételek között választhatják ezt az adózási formát. Az viszont majd menet közben derül ki, hogy a negyedéves bevallás a gyakorlatban is előnyösebb lesz-e számukra.

Összefoglaltuk, hogy kinek mi a teendője a biztosítási jogviszonyok megszűnésekor, hogy bővül a belföldi fordított adózás, miként változik az illetékszabályozás. Beszámolunk arról is, hogy az egyszerűsített helyi iparűzési adózásban mit jelent az egységesítés.

Mint általában ilyentájt, szakértői segítséget nyújtunk azoknak, akik azon dilemmáznak, hogy mikor érdemes nyugdíjba vonulniuk. Kérdések és válaszok összeállításunkban egyebek között a bérelt ingatlan kiadásának adózási lehetőségeit, a külföldi kiküldetés díjazását és az egyszerűsített foglalkoztatás 2023-as szabályait ismertetjük.

Nemrégiben indított kezdeményezésünk alapján ezúttal is szemlézünk az „Áfa – Speciális esetek” című kiadványunkból, ezúttal a közösségen belüli távértékesítés bizonylatolásáról tájékoztatva.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs